Stílus, inspiráció

Stílus

Lambert legnagyobb inspirációforrása a színházi világ, ’70-es ’80-as évek, glam és rock. 2010-ben legjobban a túldíszített glameseített cuccok jellemezték, sok csillámmal, szegeccsel és bőrrel. Akkoriban a divatlapok a szégyentelen, magabiztos választásai miatt Lady Gagához hasonlították.

Adam három alkalommal jelent meg divattal kapcsolatos TV műsorokban. 2010-ben az MTV “Talk@Playground” c. műsorában beszélgetett a Skingraft designerével, Jonny Cota-tal. 2011-ben a “Project Runway” c. műsorba választották be, mint vendégzsűritag. Emellett szerepelt a “Fashion Police” adásában kétszer, 2012-ben, majd 2013-ban.

2012-ben Tommy Hilfiger tervező a következőket nyilatkozta Lambertről, aki lassan, de biztosan divatikonná nőtte ki magát a saját stílusában:

“Úgy gondolom, Adam Lambertnek hihetetlen imázsa van. Ő megértette, miről is szól a divat világa”.

Szintén 2012-ben címlapot kapott az amerikai FAULT divatmagazinnál, ahol a fotósorozat mellett egy interjút is készítettek vele:

“Szeretem a kortárs divatot. Szemmel követem az új kollekciókat, cikkeket, és ami megtetszik, azt megveszem. Általában viszont a hangulatomhoz megfelelően öltözködök”.

Adam ruhatára mindig vita tárgya, holott ő nem veszi magát komolyan, elmondása szerint csak játszik, a divatot szórakoztatónak gondolja. 2012 szeptemberében részt vett a New York-i divathéten, akit az extravagáns választásai ellenére a legjobban öltözött sztárnak címkézett több, nagyobb fashionblog. A show keretein belül részt vett az E!News “Fashion Police” c. műsorában, mint vendégzsűritag.

2012 végén Adam újabb címlapot kapott, ezúttal az angol “Fiasco” divatmagazinnál. A fotósorozatnál előtérbe helyezték a minimalista stílust, visszavettek a provokálásból és Lambert egészen új oldalát mutatták be. A glam irányt végleg levetkőzve, Adam az interjú közben beszélt az örök “meleg-heteró” kérdésről: 

“Szerintem ez nem függ össze a szexualitásommal. Nehéz esetnek számítanék az emberek szemében. Nem átlagosnak nézek ki (…) Szerintem van egy kemény kettősség – a nőknek sokkal nagyobb szabadságuk van az tekintetben, hogyan öltözködnek, fejezik ki magukat vagy hogy látják a világot. De sokkal kevesebb dolgot fogadnak el a férfiaktól. Ha az átlag közönséget kérdezed, rám néznek, és azt mondják ‘err, ez meleg’, de ha megkérdezel egy tucatnyi meleg srácot, ők azt fogják válaszolni ‘én ezt sosem venném fel’. A feltűnőség nem feltétlenül meleg vonás, csak szimplán feltűnő. Ha visszanézünk a 70-es, 80-as években, rengeteg olyan férfi előadó volt, aki fel volt cicomázva pedig heterók voltak.”

Napjainkban leginkább a visszafogottabb, hétköznapibb megjelenést részesíti előnyben, de öltözködésében még mindig megtalálható a rock hatása. Elmondása szerint a Trespassing lemezzel végleg lezárta a “glam”-korszakot.

Inspiráció

davidbowie

Lambert divatikonjai a 70-es évekből valók. Élteti Madonna, David Bowie, Michael Jackson, a Queen, Aerosmith, és a Led Zeppelin stílusát. Lambert a király és királynőként mindig Michael Jacksont és Madonnát emlegeti, merész választásaik, inspiráló zenéjük és sokatmondó videoklipjeik miatt. A brit zenéből kedvencei közé tartozik Freddie Mercury, David Bowie és Robert Plan.

David Bowie-ról a következőt nyilatkozta:

“Teljesen új szintre emelte a glam-rock korszakot. A zenéje lenyűgöző, a dalszövegei pedig nagyon intelligensek”.

2013-ban cikket írt az OUT magazinnak, amelyben David Bowie előtt tisztelgett. Ebben beszámolt arról, Bowie hogyan segített felfedezni a stílusát:

“Teljesen ki voltam égve akkoriban. Nem akartam DragQueennek öltözni, nem akartam úgy kinézni, mint egy nő, de ki szerettem volna fejezni a bennem élő művészt, és az identitásomat másképp, mint a mai mainstream. Így Bowie nőtte ki magát a legnagyobb divatpéldaképemmé. Az egész megjelenése annyira androgün keverék volt, mégis a rock egyik legnagyobb csillagává nőtte ki. Ekkor bevillant, hogy a szexualitás nem fekete fehér, sokkal inkább felfedezés”.

Lambertre különböző zenei stílusok gyakoroltak hatást, így nem szereti magát “pop” vagy éppen “rock” énekesnek címkézni. Zenéjében ösztönösen, és profin ötvözi a musicalek, klasszikus rock, disco, elektronikus, glam-rock és dubstep elemeket.

3,501 total views, 2 views today