Hang

Hangi adottságok

A kritikusok, celebek és munkatársai sorra dicsérik Lambert vokális képességét. Kathie Bretches-Urban, a társalapítója a Metropolitan Educational Theatre Network-nek, ahol Adam kiskorában fellépett, a következőket mondta róla: 

“Adam Lambert az egész életét a zenének és fellépéseknek szenteli… Egyszerűen csak feljött a színpadra, és odatette magát”.

2009-ben, Bernard Telsey, aki visszahívta őt az Idol meghallgatására, így nyilatkozott: “Oh, Istenem, ez a srác lesz a legnagyobb mind közül”. Rob Cavallo, zenei producer szerint, Lambert hangja korlátlan tartományban dolgozik. David Stroud énektanár készítette fel Adamet a Glam Nation turnéra, ahol 113 showt nyomott végig bármilyen vokális nehézség nélkül. Stroud mondja:

“Adamnek olyan tehetsége van a zenében, amelyről a legtöbb mai énekes valószínűleg csak álmodozik”.

2012 márciusában Meat Loaf, rockénekes, áradozott Adamről, konkrétan “Adam Lambert-őrültnek” nevezte magát, majd Whitney Houston és Aretha Franklinhez hasonlította őt.

2011-ben az a megtiszteltetés érte, hogy ideiglenes frontembereként felléphetett a Queennel az EMA-n. Brian May, legendás gitáros, elmondta, hogy 2009 óta odáig van érte, többek között ezért vett részt az American Idolban is – hogy vele zenélhessen. “A hangja gyengéd, mély, érett és végtelen” – Roger Taylor hozzátette: “A legprofibb vokál, amit valaha hallottam”.

A Trespassing munkálatai során együtt dolgozott Pharrell Williamsszel, aki egy 2012-es BBC interjúban így nyilatkozott:

“Ennek a kölyöknek olyan hangja van, mint egy szirénnek – Nincs még egy, aki Steve Winwood-Peter Cetera cetera tartományában énekelne, kivétel ő.”

A vokális tartománya a tenor, amely több mint három és fél oktávot fog át: B2-B5. A magas és a mély hangokat is képes rezegtetés nélkül, több mint 20 másodpercig kitartani.

A középszintje két végeltre bomlik: a szilárd (mint a “Whataya Want From Me”-nél) és puhább, lágyabb (“A Loaded Smile”).

Az alsó tartománya zord, szilárd, majd átvált kissé nyerssé (Runnin’).

A magas hangnál (betling-skála) üti az ötödik oktávot, amely a “Music Again” dalában tetőződik ki, de a “Sleepwalker” némely élőverziójában is előjön. Az ötödik oktávot nem sok énekes tudja képezni, azonban Adam itt mozog a legotthonosabban, élőben ezek jönnek ki nála a legtermészetesebben.

2012 októberében egy brit lap, Sunday Mirror, bejelentette, hogy Adam 48 millió dollárra biztosította a hangját, azzal indokolva, hogy számára ez a kenyérkereső eszköz.

4,265 total views, 2 views today