Adam: “Nagyon fontos, hogy tudj nevetni önmagadon.” – Studio 10 interjú ť ADAMFANS.NET – Adam Lambert Magyarország

Adam: “Nagyon fontos, hogy tudj nevetni önmagadon.” – Studio 10 interjú

Az ausztrál Studio 10 készített Adammel interjút, még az ottani turnézása során a Queennel, aminek most elolvashatjátok a fordítását.

sudio10

Kezdettől fogva, ahogy feltűntél az American Idolban, volt egyfajta kötődésed Ausztráliához. Miért van ez?

Egyrészt a helyi humorérzék miatt, szeretem az ausztrálok humorizálását. Nem vesznek mindent túl komolyan, és szerintem én is ilyen vagyok. Nagyon fontos, hogy tudj nevetni önmagadon.

Egy igen őrült világ közepén vagy éppen a Queennel való turnézásodnak köszönhetőleg. Milyen érzés?

Hihetetlen. Sok ember elsőnek lát minket, bárhogy már öt éve turnézunk. Ez egy remek lehetőség új emberekkel felvenni a kapcsolatot.

A Queenhez fűződő kapcsolatod már ott elkezdődött, amikor az American Idol hallgatásodon a Bohemian Rhapsodyt énekelted.

Igen, ekkor kezdődött minden. Hála az égnek, hogy így tettem! Eredetileg egy Michael Jackson dalt énekeltem volna, de nem tetszett a zsűrinek az ötlet. Összehúzott szemekkel néztek rám, hogy: “Igen, Michael Jackson?” Mire azonnal reagáltam, hogy énekelhetek mást is. Erre visszakérdeztek, hogy mim van még. Azt feleltem, hogy egy Queen dal, amire egyértelműen azt mondták, hogy: “Igen.”

Aztán Brian és Roger elfogadták a meghívást, hogy együtt lépjenek fel veled a döntőben.

Az előadás alatt egymásra néztünk, és azt gondoltuk: “Oké, itt valami nagyon rendben van, olyan természetes az egész.”

Látják benned Freddiet?

Azt mondják, nagyon jól kijöttünk volna egymással. Egyértelműen azt hiszem, hogy ahogy bennem ott van a dráma és a színpadiasság, ugyanúgy ott volt benne is. Ráadásul mindketten kicsit dilisek vagyunk. Freddienek remek humora volt. A színpadi megjelenése, az, ahogyan öltözött, azt sugallják, hogy sohasem vette komolyan magát. Ebben hasonlítok rá, de fontos, hogy sohasem akartam olyan lenni, mint ő. Nem próbáltam átvenni a személyiségét, és úgy csinálni dolgokat, ahogy azokat ő tette. De magát a szellemét, azt ahogyan élt a színpadon, mégis igyekszem megragadni.

Queen dalokat nem egyszerű énekelni. Megvannak a saját módszereid hozzájuk?

Mindegyik dalnak megvan a saját jellegzetessége. Egyesek nagyon érzelmesek, vannak kisebb és hatalmas dalok is, de dilisek és dühösek is. Mindig új “szörny” szerepébe kell bújnom.

Hogyan tartod karban a hangodat?

Csendben kell kicsit maradnom a koncertek napjain. Ilyenkor magára az ébredésre is vigyázok, és egész nap kicsit lassabban élek. Sokat alszok, sok vizet iszok. Visszább fogom magam, hogy minden energiámat a színpadra tartogassam. Mivel már igen régóta csináljuk ezt, így könnyen megy egyesülnöm a dalokkal.

Brian May egy igazi matekzseni. Szoktak lenni ezzel a témával kapcsolatosan beszélgetéseitek?

A matematikát szerettem a legkevésbé iskolásként. De amit a legjobban imádok Brianben, hogy hatalmas nagy szíve van. Nagyon együttérző az állatokkal és a hátrányos helyzetű emberekkel. Ez a legszebb dolog benne.

És hatalmas nagy haja van.

Igen, eléggé nagy. Az egyik kedvenc dolgom, hogy látványelemek miatt vannak ágyúink és füstgépeink a színpadon – ő persze tudja ezeknek a fizikai működését -, olykor pedig, mikor ránézek, azt látom, hogy a haja teljesen az égnek áll. Ez a kedvenc dolgom.

Vannak rossz érzéseid azzal kapcsolatosan, hogy Freddie nem vallotta be a halála előtt, hogy AIDS-es, se azt, hogy vonzódik a férfiakhoz?

Azon szoktam gondolkodni, hogy Freddie milyen lenne a mai világban, hogyan reagálna az olyan köznapibbá vált témákra, mint a szexualitás és a nemi betegségek. Ma már ezek könnyebben kezelhető dolgok. Érdekes megítélni az ő helyzetét 2018-ban. Amit tanultam Freddieről a srácoktól és az interjúit nézve, hogy bár a magánéletének ezt a részét nem tárta a nagyvilág elé, alapjáraton nem rejtegette a dolgait, általában igen nyílt volt. Érdekes lenne megtudni, milyen lenne ma. Szerintem egy igazi nyitott könyv.

Az interjút készítő műsorvezető a végén még hangsúlyozta a társainak, hogy, ha valaki képes Freddie cipőjébe lépni, az Adam, akinél úgy érzi, hogy fiatal testben öreg lélek lakozik.