“Bátorítani fogok mindenkit, hogy lépjenek ki a komfortzónájukból”- X-factor interjú ť ADAMFANS.NET – Adam Lambert Magyarország

“Bátorítani fogok mindenkit, hogy lépjenek ki a komfortzónájukból”- X-factor interjú

Adam Lambertnek, az American Idolban feltűnt énekesnek volt alkalma megérezni a képernyő által kapott rivaldafényt. Madzagra lehetne fűzni  számos sikeres dalát, többek között a Ghost Townt, ami platinalemez Ausztráliában, körbeturnézta a világot szólóban, és mint az ikonikus rockbanda, a Queen énekeseként is.

14089104_1181990565176640_8618116903366766411_n

Az igaz, hogy te új vagy, mint zsűritag, de az ausztrál X-faktor színpada nem idegen neked, hiszen felléptél itt tavaly. Milyen érzés most ez a váltás?

Igazából tavaly találkoztam Guy-al. Már az első válogatók alatt igazi bajtársiasság alakult ki közöttünk, valamint az ausztrál közönség is kedvesen fogadott, ami nagyon jól esett.

Iggy mellett ülsz, aki ugyanúgy új. Ismertétek egymást ezelőtt?

Nem, még sohasem találkoztam vele, de nagyon megkedveltem. Van egy kicsit keményebb oldala a rappjei által,  de ugyanakkor van egy gyengédebb oldala is. Nagyon kedves lány, élvezem vele a munkát.

És Guy?

Fantasztikus…..és nagyon okos.  Szerintem ugyanabból a szemszögből látunk rá erre a szakmára, hiszen mindketten egy tehetségkutatóból érkeztünk. Egészen elképesztő, mert gyakran a számból veszi ki a szavakat. Amikor mond valamit, csak bólogatok, hogy: “Igen, ugyanerre gondoltam.”

Szóval úgy érzed ti hárman jó csapatot alkottok?

Pontosan. Jól dolgozunk együtt, ami még izgalmasabbá teszi az élő show-kat. Egyre jobban megismerjük egymást.

Ami jó, mert van pár alkalom ,mikor nem értünk egyet, de tulajdonképpen ugyanazon az oldalon állunk ha a tehetségről van szó.

Hogy érzed magad mentorként?

Amit én a legjobban várok, az az, hogy segíthetünk megtalálni a saját útjukat, hogy rájöjjenek merre is akarnak elindulni. Néha ez csak egy egész kicsi tanács, egy olyan észrevétel amitől az előadás összecsiszolódik, összeáll, és izgatott vagyok amiatt, hogy bármit megtehetek a csapatomért, bárhogy is legyen vége. Nagyon várom, hogy segíthessek. Ha benne vagy a szakmában, minden tőled jön. Az előadásaid, a stílusod, a dalaid, de ez egy jó lehetőség arra, hogy megfordítsam egy kicsit a kockát és belerakjam az energiám és az időm másokba. Nagyon tetszik ez és az is, hogy tanulhatok belőle én is. Úgy gondolom fogok olyat látni, amit esetleg már elfelejtettem, szóval jó emlékeztető lesz.

Volt olyan mentor, vagy tanács, ami/aki segített a karriered alatt?

Amikor az Idol-ban voltam, két mentorom volt Michael Orland és Dorian Holley, akik segítettek hétről hétre összerakni a produkcióimat. Nem lennék ilyen sikeres és nem tudtam volna végigcsinálni nélkülük. Ők ketten hihetetlenek voltak, reálisan nézték a dolgokat, őszinték voltak velem. Ez életbe vágóan fontos volt nekem, szóval ez amit vissza szeretnék adni a versenyzőknek. Továbbá énektanárral nőttem fel, akit Lynne-nek hívtak, tőle kezdtem énekórákat venni kamaszként és tinédzserként is, nem csak énekelni tanított meg jobban, hanem klasszikusokon nevelt. Mutatott régi filmeket, musical-eket, rengeteg ismeretet a művészettel kapcsolatban, nem tudom előadó lennék e ezen ismeretek nélkül.

Rugalmasnak kell lenned mint előadó, és minden arcon csapás ellenére haladnod tovább. Meg tudnál velünk osztani egy ilyen sztorit és hogy ezt hogyan használtad a későbbi években?

A színházzal nőttem fel, és a húszas éveimben már musical színházban voltam. Szóval jelentkeztem és bekerültem, onnantól rajtad áll, hogyan csinálod. Én zenén is elkezdtem dolgozni, volt zenekarom egy darabig. Dalszövegeket kezdtem írni, és demokat felvenni. Elküldtem pár helyre dolgokat, elmentem bemutatókra és realizálódott bennem, hogy milyen nehéz bekerülni a körforgásba. Hallottam pár embertől hogy nem vagyok piacképes, vagy eladható, maradnom kéne a színháznál. És mindezt annyiszor hallottam, hogy ez az egyik ok amiért jelentkeztem az American Idol-ba. Azt mondtam, miért ne? Égész életemben néztem, imádtam a showt annyira, hogy megpróbáltam. Azt hiszem az volt az első év mikor eldöntöttem, hogy nem fogok félni az elutasítástól, csak beleugrom.

Lenne ez az egyik tanácsod a versenyzőknek?

Mindenkinek különbözik az útja. Minden előadónak más a története, és mindegyiküknek más ez az időszak. Mindenkinek más tanácsra van szüksége azzal kapcsolatban, hogy mit tesznek le az asztalra. A mai előadókat azok az emberek teszik híressé és sikeressé, akik követik őket.

Mit gondolsz empatikusabb leszel azokkal, akik hasonló útjuk van mint neked?

Úgy gondolom, meg tudom majd érteni, hogy ez a verseny nyomasztó tud lenni és lehet hogy van egy jó válogatód, és tehetséges vagy, de a verseny nyomása és súlya el tud kicsit morzsolni. Láttam ilyet a mezőnyömben, emberek akik tehetségesek, eltűnt belőlük a szikra, mert nem bírták. Azt hiszem ez lesz az egyik, amit szem előtt tartok majd, és segítek a versenyzőknek, hogy maradjanak önmaguk és ne stresszeljenek rá. Csak csináld amit tudsz. Ez az egyetlen amit tehetsz…

Olvasol visszajelzéseket a zenédről, vagy szemmel tartod a sajtót? Mi a tanácsod az újoncoknak?

Igen. Nyilván nincs Google függőségem, nem szeretnék minden részletet látni, az sok lenne, de próbálok tájékozott maradni. Ez fontos, ez egy üzlet. Egy stílus, amit el akarsz indítani. Másik része, hogy ha te tényleg így akarsz élni, ez nem csak annyi, hogy dalokat énekelsz, üzletté válik amiben nagyon ébernek kell lenned, figyelned arra amit az emberek mondanak és arra, hogy kommunikálsz a közönségeddel. Ez ijesztő, ha nem állsz rá készen. Kezdetben furcsa, de ha ez az amit akarsz, ki kell találnod valamit.

Sokat fejlődött a zenéd. Szerinted előnyös ha egy előadó elkezd kísérletezni a stílusokkal és a hangokkal?

Előnyös, ha kísérletezel. Tudnod kell ki vagy és milyen a te hangod, és milyen nem. Láttunk a válogatón egy olyan lányt, akinek lágy hangja volt, mégis díva próbált lenni, és egyszerűen csak nem ő volt. Úgy hiszem, jó tudni, mit ne csinálj. A kísérletezés varázslatos pillanatokhoz vezet. Úgy gondolom mint mentor bátorítani fogok mindenkit, hogy lépjenek ki a komfortzónájukból és vállaljanak kockázatot.