Adam Lambert: “Ő egy igazi felfedező volt.” -Yahoo! interjú

Már beszámoltunk nektek róla, hogy Adam Lambert hogyan vélekedett a napokban elhunyt David Bowie-ról az Out Magazinnak. Most pedig elhoztuk nektek a Yahoo!-nak adott interjújának a fordítását.

Young-Davy-david-bowie-34011387-1920-1080-vert

Arról érdeklődtek Adamtől, hogy mi tette őt buzgó Bowie rajongóvá, mit szeretett a leginkább benne.

Első sorban a zenéjét és a dalszövegeit, micsoda költő volt, le a kalappal előtte. Emellett maga az a koncepció, ahogy volt mersze felfedezni a dolgokat egyedülálló volt a 70-es években, még akkor mindez tabu volt, de ma sem megszokott dolog, éppen ezért volt bátor e téren. Ő aztán megbolygatott mindent a nemi sztereotípiákkal kapcsolatosan. A 70-es években nagyon sok provokatív, angrogün dolgot csinált, mind a megjelenésében, mind a zenéjében.
Majd a 80-as években újra feltalálta magát, és egy sokkal férfiasabb arcát mutatta meg, ami szerintem egy nagyon érdekes fordulat volt a karrierjében. Mindkét oldalt feltárta, és én sok értelemben tudok ehhez kötődni. Jócskán lenyűgözött mindezzel, mert szerintem igenis jó, ha valaki fel tudja rázni a dolgokat. Úgy hiszem, jó próbára tenni az emberek befogadóképességét és kitárni azt. Ő egy igazi felfedező volt.

Bowie magát egy gyűjtögetőnek tartotta, aki személyiségeket és ötleteket gyűjtött. Próbálta körülrajzolni az emberek fantáziáját.

Adam Lambert egy évtizeddel azután született, hogy Bowie-ból sztár lett, de a családjában fontos szerepe volt a napokban elhunyt énekesnek.

Rengeteget jelentett az édesapámnak, így megvan a családi kapcsolat számomra. Apukám az ő zenéjén nőtt fel, így állandóan felcsendültek a lemezei az otthonunkban is.

Lehet, ezért is volt olyan nehéz megneveznie a kedvenc Bowie lemezét a san diego-i énekesnek.

Amit mondok az koncepciójában tartalmazza a hírnevet, az androgün dolgokat, a szexualitást, és minden mást is, amik ezekhez kapcsolódik. Az 1972-es The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars egyértelműen magába foglalja mindezeket. De nagyon erősnek tartom az 1975-os Young Americans című albumát is, ami lehetőséget nyújtott neki arra, hogy túllépjen azon, amit korábban hallhattunk tőle. Philly music, R&B és diszkó hangulat ötvöződik benne. Igazán szeretem ezt az albumot, nagyon izgalmas lett.

Adam Lambert még az American Idol ideje alatt előadott egy Bowie egyveleget, de találkozni egyszer sem találkozott vele.

Sajnos nem voltam elég szerencsés ahhoz, hogy találkozhassak vele, de azért volt kitől érdeklődnöm. Együtt dolgoztam Nile Rodgerssel (Bowie korábbi producere), és persze folyamatosan együtt dolgozom a Queennel is, és mindig kérdezősködtem David Bowie felőle. Rendkívül elbűvölt engem.

Adamet sokkolta Bowie halálának a híre, valamint megállapította, hogy az időzítés vigaszt nyújthat számunkra.

Ami igazán gyönyörű az egészben, hogy még be tudta fejezni a legújabb albumát, valamint egy elképesztő videoklipet is készített hozzá. Ez egy gyönyörű lezárása volt a Földön töltött idejének.

Ezzel Lambert Bowie 26. albumára utalt, ami a Blackstar címet kapta, és az énekes születésnapján, január 8-án látott napvilágot.