Catt Gravitt: “Adam Lambert hangja egy őserő!”

Catt Gravitt, amerikai dalszöveg író interjút adott a Songfacts blognak, amelyben beszélt arról is, milyen volt Adam Lamberttel dolgozni. Adam második nagylemezén, a Trespassingen két dalt is köszönhetünk részben Cattnek, az egyik az Underneath – a sebezhetőségről szóló szívszaggató ballada, a másik pedig a Runnin’ – egy szintén sötét, kissé önmarcangoló dal.

Az Underneathről:

Catt: Bárcsak kislemez lehetett volna! Bármelyik díjkiosztó gálán megállta volna a helyét! Én, Tom Shapiro, Josh Crosby és Robert Marvin dolgoztunk rajta. A mai napig az egyik kedvenc dalom. Tom Shapiro egy igazi mentor számomra (…) mikor ezt a számot írtuk, rám nézett és azt mondta: “Ez lesz mindenidők egyik kedvenc dalom.” Nem ért el helyezést egyik slágerlistán sem, nem lett kislemez, de sosem fogom elfelejteni a napot, mikor megírtuk. Az író szobában mindenki elmondta mi teszi őt sebezhetővé.

Mikor a stúdióban felvettünk a dalt, Adamnek a felénél ki kellett szaladnia, mert fel kellett vennie egy telefont. A VH1-nal beszélt, mikor visszajött nagyon feldúltnak tűnt. Készítettek vele egy Behind The Scenes interjút pár héttel korábban és beszéltek vele a felvett anyagról. Negyvenöt perc szólt a melegségéről és öt perc a zenéjéről.

Ekkor Adam is kiöntötte a szívét, majd visszaállt a mikrofonhoz és felénekelte a dalt. Iszonyatosan nagyra tartom azt a srácot. Aznap kiöntötte a lelkét, bele a mikrofonba. Mikor hallom őt ezt a dalt énekelni majd megszakad a szívem.

A Runnin’ c. számról:

Catt: Nos, ez egy mókás sztori. Szerintem valahol mindenki dalszövegíró, csak félig őrültnek kell lenned, hogy kihozd magadból. Robert és én együtt repültünk LA-be, és a gépen lejátszott nekem 10-11 anyagot, volt amin már volt vokál is, a többi csak zenei alap volt és megkért, hogy válasszam ki, amelyik tetszik. Az egyikre azt mondtam: “Ez az igazi!”(ez volt a Runnin’ zenei alapja), a többi egyáltalán nem fogott meg.

Miután az Underneathet befejeztük Adam menedzsmentje azt mondta nekünk, “Ha Adam nem élvezte a közös munkát, annyit fog mondani ‘köszi srácok’, ha élvezte, akkor valószínűleg megkér titeket, hogy írjatok valamit együtt. És megkért minket, hogy írjunk valamit közösen. Robert elmondta neki, hogy van egy alapunk, amelyet mindketten imádunk, kiváncsiak vagyunk ő mit gondol. Adam is beleszeretett, így elkezdtünk hozzá szöveget írni. Láttam rajta, hogy mélyen elzárt érzelmek kavarognak a szívében, amiket ki kellene írnia magából, szóval hagytuk, hogy alkosson.

Miután befejeztük a dalt, Robert megkérdezte, “Catt, hova jársz fodrászhoz?”, mire én “Egy Avade Szalonba.” Robert azt mondta, “Nos, a srác, aki a szalonban a kasszában dolgozik csinálta azt a zenei alapot. Nem akartam elmondani, amíg dal nem születik belőle.”

Catt azt is megosztotta az interjúban, hogy Adam nagyon szerette volna felvenni az általa írt Honestly (Őszintén) című számot, Kelly Clarkson és ő majdhogynem harcoltak érte, végül Kelly kapta meg a dalt. Adam elsősorban emiatt akart Catték csapatával dolgozni, sokat jelentett neki az a dal.

Catt: Az a hang egy őserő! Öröm volt Adammel dolgozni. Remélem sokáig hallhatjuk még, mert az egyik legfenomenálisabb férfi hang! Valahol tényleg egy Freddie Mercury reinkarnáció. Tudjátok, a legtöbb Queen rajongónak már gyerekei vannak és még mindig vágynak rá, hogy halljanak valakit úgy énekelni, mint Freddie.