“Nem kell mindent megmutatnom, amit tudok.” – Di Weekend interjú

Jan Gradvall, a Di Weekend svéd lap riportere Adam Lamberttel készített interjút svédországi tartózkodása idején. Ennek fordítását olvashatjátok most!

diweekendswe

Mennyit ér egy hang? Ez egy elvont kérdés bár, de Adam Lambert esetében pontos válasz adható: 48 millió dollárt. A hangját a négy évvel ezelőtti turné előtt biztosították erre az összegre, ami sokkolta az egész zene világát. Ezzel egyidőben, sokak amellett érvelnek, hogy a hangszálai elérték ugyanazt az értéket, mint Leo Messi lábai. Adam Lambertnek hatalmasabb erővel és talán szélesebb hangterjedelemmel ellátott hangja van, mint más ismert személyeknek a zene terén.

Brian May a Queenből azt mondta, már akkor észrevette azt a sugárhajtást, ami Adam Lambert tüdejében rejtőzött, mikor 2009-ben az American Idol meghallgatásán előadta a Queen Bohemian Rhapsody-ját. Az American Idol 8. évada két finalista előadásával zárult: Adam Lambertével és Kris Allenével, akik előadták a We Are The Championst, együtt a Queennel.

A második helyezett nyert.

Kris Allen nyerte az American Idol akkori évadát, de a második helyezett, Adam Lambert lett az igazi nyertes. Mikor Freddie Mercury elhunyt 1991-ben, a Queen megmaradt tagjai Paul Rodgersszel, a Free és a Bad Company énekesével helyettesítette őt a 2000-es években zajló turnékon. De Adam Lambert American Idol fellépése után búcsút inthetett Paul öt év után a Queennek. Azóta Adam foglalja ezt a helyet el. Miután Európában turnéztak idén tavasszal, a formáció Dél-Amerikában folytatja útjait ősszel. Három héttel az American Idol finálé után, Adam Lambert volt az első és egyetlen a show résztvevői közül, aki végül a rangos rock magazin, a Rolling Stone címlapjára került, a “Wild Idol”, azaz “Vad Példakép” címsorral és Adam provokáló testtartásával. A magazinnak adott interjúban először vallotta be nyílvánosan, hogy meleg.

Nemzetközi áttörést célzott meg.

Mint énekes, Adam Lambert nagy sztárrá vált az Egyesült Államokban. Az első albuma, a For Your Entertainment 2009-ben jelent meg és a Billboard slágerlistáján harmadik helyen debütált, majd a 2012-es Trespassing albuma az első helyen. A dalai nem hoztak nagy áttörést a Whataya Want From Me és az If I Had You után, de ez idén nyáron megtört. A nemrégiben megjelent új albumját, a The Original High-t a világ két legsikeresebb dalszövegírója és producere pártfogolta, Martin Sandberg és Johan Schuster, azaz Max Martin és Shellback.

“A hangképessége hihetetlen” – mondta Shellback.

A The Original High-t két városban vették fel: Los Angelesben és Stockholmban. Adam Lambert két hónapot töltött a szűk Wolf Cousin stúdióban a Roslagsgatan utcában, Stockholmban. Az album készítésében mindössze 19 svéd dalszövegíró vett részt. Ez valahogy azt a képet alkotja, mikor egy Forma 1-es autó behajt a boxutcába, ahol szerelők és szakemberek egész tömegével találkozik, akik megtesznek mindent, hogy a motor tökéletesen működjön.

Keserédes és visszafogott.

Ez a Forma 1-es autó a Kungsgatan utcai Oscar’s Theatre-ben parkolt ezután. A kiadó lejátszotta az új albumot a rajongóknak, akiket Glambertöknek neveznek, és akik különleges meghívásban részesültek és fotózkodhattak a példaképükkel. Nem csak tini rajongók vannak, hanem férfiak és nők minden korosztályból, mindegyiküknek külön történet, hogy Adam mit jelent számukra. Azután Adam belerogy egy székbe, vizet kortyolgat abból a két literes palackból, amit mindvégig magával hordoz.

“Könnyen kiszáradok, amikor repülök.” – vallotta be mély hangon.

150626_Di Weekend-41

Az új albumod kicsit keserédesebb és visszafogottabb, mint az eddigi albumjaid.

“Ez valószínűleg azért van, mert kiéltem a csillogó és a színházi oldalamat a Queennel. Velük képes voltam mindezt megcsinálni. Azt akartam, hogy ez az album a személyiségem egy másik oldalát tükrözze.”

Mit tanultál Max Martintól és Shellbacktől?

“Emlékeztettek, hogy mit jelent nem csak énekesnek lenni, hanem hallgatónak is. Belegondolok, hogy milyen egy dal első hallgatásra a hallgatónak, és milyen az ötvenedik alkalommal is. Aztán rájössz, hogy a ‘kevesebb néha több’ jó szabály. Nem kell mindent megmutatnom, amit tudok, vissza tudom fogni.

Nagy különbség van a színpadon énekelni és a stúdióban énekelni.

“Nagyon igaz. A korábbi albumjaim felvétele közben próbáltam azt az éneklési módot megközelíteni, amit a színpadra lépéskor teszek. Azt hittem, hogy a stúdióban is élő fellépést kell produkálnom. De most már, messze az otthonomtól, megtaláltam önmagamat egy biztonságos és nyugodt környezetben, és megalapozottabb lehettem, jobban kiengedve a melankolikusabb oldalamat.”

Számos dalod szövegében Hollywoodra utalsz – a régi Hollywoodra, a csillogó, de sötét világra.

“Az elmúlt 14 évben Los Angelesben éltem. A régi és az új Hollywood ugyanaz az illúzió. Az embereknek van egy elképzelésük Hollywoodról, de valójában sok szomorúság van ott. Most már jól érzem magam de mentem át sötét időkön is. Vannak barátaim, akik nagy reményekkel és lendülettel jöttek a városba, aztán csak falnak ütköztek. Sok hasonló eset van. Identitásválságok. Emberek, akik sikerről álmodnak, de nem sikeresek.”

Mi az az “eredeti extázis”, amiről énekelsz a címadó dalban?

“Sok dolog van, amitől mámorosan érezzük magunkat. Amire én gondolok, az a visszajutás ahhoz a dologhoz, ami a szomjúságot kreálta. Maga az élet is lehet, a szerelem, szex vagy az első fellépés adta mámor.”

A lelkesedés visszafogása. – Adam kortyol egy nagyot a vizéből.

“Az én esetemben lehet a Queennel való turnézás. A dolgom, hogy a régi emlékeket visszahozzam a közönségnek. Emlékeztetem őket arra, amiért elsőre szerelembe estek a Queennel. Ez egy másik nézőpont az eredeti extázisra tekintve. Emlékeztetem őket arra a fantasztikus zenére, amit Freddie alkotott.”

Duettet is énekelsz Freddievel az óriáskivetítő segítségével?

“Nem teljesen egy duett, de vannak pillanatok, amikor együtt énekelünk.”

dagensindustri

A Lucy című dalban egy fiatal csoportról énekelsz, aminek a neve The Diamond Dogs. Ez egy utalás David Bowie-ra? [David Bowie egyik albumja a Diamond Dogs címet viseli – a szerk.]

“Bowie bámulatos. A szüleim albumgyűjteményén nőttem fel. Emlékszem, mikor apám először húzta elő a Diamond Dogs lemezt. Számomra Bowie inkább már egy nagyobb divatikon, mint olyan személy, aki hatással van a zenére. Amit ő alkotott, az első és egyetlen volt a maga nemében. Sok mindent kölcsönöztem tőle.”

Bowie sok téren elmosta a határokat: a rock és a disco között, a heteró és a meleg között.

“Imádom az egész glam-rock korszakot. Minden határ el volt mosva. Az édesanyám albumjai is fontosak voltak számomra. Sok Al Greenje és Bob Marley-ja volt. A zene, amin felnőttem, a szüleim ’70-es évek zenéje volt.”

Mivel foglalkoznak a szüleid?

“Édesapám, egy mobilkommunikációs cégnél dolgozik. Mikor gyerek voltam egy svéd cégnél is dolgozott, az Ericssonnál. Édesanyám ekkor dentálhigiénikus volt.”

Számos karitatív szervezettel dolgoztál és más hasonló szervekkel, hogy az állami iskolákat támogasd.

“Van egy projekt, Donors Choose, ami 15 évvel ezelőtt indult. Rajtuk keresztül online pénzt adományozhatsz meghatározott projektekhez, vagy épp speciális tanárokhoz. Meglátogattam egy állami iskolát San Diegoban és láttam, mekkora segítséget jelent mindez.”

Mit szerettél a legjobban az iskolákban?

“Szerettem az angolt és a történelmet, nehézségeim akadtak a matekkel és a tudományokkal. De számomra a legtöbbet az jelentette, amit az USA-ban iskolán kívüli tevékenységnek, tantárgynak neveznek, ami a szokásos tanterven kívül van. Ez lehet művészeti tantárgy, mint színház vagy kórus. Számomra ez kulcsfontosságú volt. Egy aggasztó tény, hogy vannak olyan anyagi források, amik le vannak csökkentve, mert az iskoláknak spórolniuk kell.”

Ugyan ez van itt, Svédországban is, sajnos.

“Ez hihetetlenül nagy ostobaság.”

150626_Di Weekend-109

Mikor kezdtél el énekelni?

“Különböző musicalszínházi produkciókban vettem rész, mikor úgy kilenc éves voltam. Imádtam.”

Jártál énekórákra?

“Igen, elkezdtem járni, mikor 13 éves lehettem.”

Milyen téren? Hangskálák?

“Igen, minden ezekből. Volt egy fantasztikus énektanárom, aki nem csak technikákat tanított meg, hanem összességében énekelni is. Olyan lett számomra, mint egy mentor és olyan klasszikus dolgokba vezetett be, mint a filmek, musicalek és felvételek. Nagy énekesekről és zeneszerzőkről tanított engem. Bizonyos értelemben ez olyan, mintha egy korábbi generációról kaptam volna tanítást.”

Nem tudva ezt, látszik a művészeteden.

“Lehetséges, hogy igaz. Magammal hordok dolgokat a szórakoztatóipar régi aranykorából, amikről ő tanított.”

Tehát leültetek és videókat néztetek az énekóráidon?

“Igen. A melegek történelméről is tanított, legendás dolgokról.”

Olyanok, mint Judy Garland?

“Judy Garland, Liza Minnelli, Barba Streisand. Teljes oktatást kaptam tőle. Nem is jöttem ki akkor még a szekrényből. [értsd: még nem vallotta be, hogy meleg – a szerk.] 18 éves voltam, mikor bevallottam a szüleimnek. De az énektanárom kérdezés nélkül tudta. Folyamatosan átadtam azt a tudást, amit ő adott nekem. Vannak meleg ismerőseim, akik azt hiszik, minden Beyoncével kezdődött. Úgy értem, hello! Úgyhogy megtanítottam őket: »Ez Bob Fosse, ezt tudnod kell.«”

Manapság szoktál musicaleket nézni?

“Nem, kicsit belefáradtam azokba. Ami mostanság a Broadwayen folyik, az a turisták számára van. Túl kevés a kockázatvállalás. Emlékszem, amikor először láttam színpadon a Tommy-t a The Who-tól San Diegoban. Hihetetlenül klassz volt. Volt benne bátorság. Olyasfajta színpadi élmény volt az, amit én is keresek.”

Egy másik jótékonysági projekt, amit támogatsz, a The Trevor Project, amivel a fiatal LMBT tagokat segíted.

“A Trevor Project elképesztő. Munkájuk az öngyilkosságok megelőzése. Bárki bármikor felhívhat névtelenül egy ingyenes telefonszámot, hogy segítséget és tanácsot kapjon.”

Sokan vannak, akik felkeresnek és elmondják a személyes dolgaikat?

“Fogalmam sem volt, mennyire lesz hatással az emberekre, mikor az American Idol után bevallottam, hogy meleg vagyok. Kaptam egy csomó levelet rajongóktól, akik elmondták, kiváltottam belőlük, hogy egy új módon lássanak mindent.”

Az American Idol az egész Egyesült Államokban ismert, messze a nagyvárosoktól is. Hogyan reagált a nagy Amerika a kijöveteleddel kapcsolatban?

“Voltak göröngyök az úton, de boldoggá tesz, hogy látom, milyen gyorsan változik az emberek hozzáállása. A következő generációt nem fogja ennyire érdekelni. Számukra ez már a múlt lesz, vállat vonnak majd rajta. És ez pontosan az, amit el akarok érni.”

» Paparazzi képek: Adam Stockholm utcáin még június elején


Kattints a képre a teljes galériáért!