Adam: “Ez az album az életem főcímzenéje” – Frontiers interjú ť ADAMFANS.NET – Adam Lambert Magyarország

Adam: “Ez az album az életem főcímzenéje” – Frontiers interjú

Adam Lambert a meleg havilap, a Frontiers Magazine legutóbbi számának címlapján szerepel, így volt olvasható egy cikk is Lamberttel kapcsolatosan, amit egy rövidke interjúval is feldobtak. A cikk teljes fordítása néhány centire vár rátok, hogy olvassátok!

adam-lambert1

“Ez az album egy visszatekintés a ’90-es évekbe. Ez az életem főcímzenéje.”

Ő az egyedüli meleg férfi, akinek az albuma a Billboard toplista első helyén debütált, és ő az első, aki egy ilyen nagy súlyú címkével indult a karrierjében. Azonban előretekintő gondolkodásmódja ellenére Lambert visszapillantott a múltba is – mielőtt még berobbant volna a köztudatba az American Idol által – hogy inspirációt gyűjtsön a hamarosan érkező harmadik albumához, a The Original High-hoz. Az acid house zene, az erőteljesen énekelt dalszövegek és az ügyes alkotói munka keverékeként a lemez egyfajta felfedezőút Los Angeles homoszexuális világában, West Hollywoodtól Silver Lake-ig.

“Tiszta lappal akarok kezdeni” – mondta Adam, utalva ezzel a korábbi hangzására és az Idol által befolyásolt munkájára.

Ez az album jóval zordabb, sötétebb és önelemzőbb, mint az előző kettő, a For Your Entertainment (2009) és a Trespassing (2012). És mégis, Lambert azt akarja, hogy táncolj. Bár a ritmusok és a dalszövegek inkább elmélkedőek, a cél nem csupán a táncparketten állók megmozgatása, hanem Amerika nagy részének felrázása is. Amint hozzászokik az ország a meleg bálványaihoz, Lambert megbánástól mentes és őszinte hozzáállása a popsztársághoz összehoz egy rajongói tábort, amely minden korábbin túlmutat.

Az új album első dala – a Ghost Town, ami április 21-én jelent meg – a magával ragadó ütemével és a nyers kompozíciójával tökéletes bejáratot nyit a projekt többi része számára. A fekete-fehér videoklippel rendelkező dal új hangszínét mutatja meg az előadónak, aki nemrég kötött szerződést a Warner Brothers lemezkiadóval.

Lambert a szórakoztatóiparban dolgozott, körülbelül másfél évtizeden keresztül, jóval az American Idolban való debütálása előtt is. Úgy gondolja, a műsor egész biztosan ugródeszka volt a karrierje számára, és 15 év Los Angeles-iként átformálta őt, mind művészi kreativitásában, mind pedig a személyiségében. A The Original High megkíséreli elkapni azt a fajta boldogságot, amit még azelőtt érzett Adam, hogy Amerika legnagyobb meleg popikonjává lett volna.

Az Indianapolisból származó Adam Lambert kiskorában költözött San Diegóba. “A zene mindig is az életem részét képezte” mondta. Még tinédzserkorú volt, mikor Los Angelesbe költözött. Az anyagi források hiánya ellenére sok, hozzá hasonló Los Angeles-ivel keresztezték egymás útjait, miközben mindenféle munkát vállalt a meghallgatások és fellépések között. Miután kikötött a Los Felizben, beleszeretett L.A. vibráló, meleg színterébe, majd jelentkezett az Idolba 27 évesen. Lambert műsorban elért sikere – végül második helyen végzett a mára elfelejtett Kris Allen mögött – a karrierje számára hatalmas ugródeszkát jelentett.

“Boldog vagyok az American Idol miatt,” – mondta Lambert, “de most túl kell lépnem ezen. Ki tudok törni önálló művészként, és képes vagyok arra kormányozni a karrieremet, amerre én akarom.”

Ehhez Lambert a sikeres producert, a svéd slágergyáros Max Martint hívta segítségül, aki dolgozott Taylor Swift 1989 című albumán, és a szintén Idolból ismert Kelly Clarkson Since U Been Gone dalának társszerzője. Már a For You Entertainment lemezen is dolgoztak együtt, de Martin méretes szerepet vállalt Lambert göröngyös RCA-től a Warnerhez való átállásában. A régi kiadója egy ’80-as évek feldolgozás összeállítást akart csinálni, amíg Adam új zenét akart felvenni. Ez a szakadék a távozásához vezetett.

“A napon, miután elhagytam a régi kiadómat, hívást kaptam egy Warnertől és azt mondták, »Hallottuk, hogy egy albumot készítesz Max Martinnal.«”

A támogatás, amelyet a kiadó jelentette a projektjének nem csak egy erős eredmény volt, hanem egy megtérülést ígérő zenei munka is. Közel hat évvel az Idol után, Adam át akarta formálni az imázsát és újradolgozni a hangját. A kihívások ellenére, amik jelen lehetnek a karrierje során, ő több, mint kész arra, hogy TV versenyzőből teljes értékű sztárrá virágozzon.

Az egyik fejlesztő élmény, amit Lambert átélt, az a két hónapos Stockholmba való költözése volt, Max Martin a feltörekvő sztárokból álló csapatának, aminek a neve Wolf Cousins, tehetségére és tapasztalatára támaszkodva. Tove Lo, a saját erejéből frissen felkapott sztár és Wolf Cousins tag, egy vendég sztár az egyik dalnál a The Original High-on.

“Sokat segített, hogy nem ismertem senkit ott, “ – mondta Svédországról, “nagyon hideg is volt.”

Lambertnek az elszigeteltség a zenére való összpontosítást és a kiadó hiánya szabadságot jelentett.

“Nem volt senki, aki megmondja, hogy mit csináljak.” – Úgy dolgozhatta ki az albumot, ahogy akarta. Az eredmény Lambert eddigi legszemélyesebb munkája lett, ami egy meleg férfi tapasztalatait tükrözi Los Angelesből. “A város felfedezésének hangja ez, a földalatti összejöveteleké, amiken jelen voltam, mikor küszködő énekes voltam.” A másik közreműködő Brian May, a Queen tagja, aminek Lambert most a frontembere a turnékon.

“A Queen egy nagyon nagy élmény.” – mondta ő, aki Freddie Mercury-t és a zenekar díszes hangzását bálványozva nőtt fel . “Hozzájárulok a hangos rock zenéhez. “ – mondta. A közreműködés, ami még nem vezetett közös stúdiózáshoz, de lényegében afelé tarthatna, akkor kezdődött, amikor Lambert még egy Idol versenyző volt. A show alatt May mentorálta és végül előadták a Bohemian Rhapsody-t, a dalt, amit egyik kedvenceként említ.

“Sok dalukat ismerem, mint rajongó, de sok mély vágást és B-oldalt kellett megtanulnom a társulás után. “ – Az első megjelenése, mint a Queen énekese, ami Kelet-Európában kezdődött, elsöprő volt. “Nem voltam benne biztos, hogy mit teszek, de hirtelen több ezer ember éljenzett, miközben énekeltem. Életet megváltoztató volt.”

Lambert megjelenése, mint a Queen frontembere, csak alátámasztja, hogy helye van a pop-rock tájban – ő a legismertebb meleg férfi jelenleg a zeneiparban, és ő nem csak az, aki széleskörű sikert aratott, hanem aki nem hajlandó távol maradni a feltűnőségtől és a sztereotípiáktól. A munkája, mint zenész az androgün (két nemű – a szerk.) For Your Entertainment időszaktól a szilárd, jelenlegi férfiközpontiságú megjelenéséig ível.

Nyíltan melegnek lenni a zeneiparban kevésbé volt kihívó, mint ahogy Lambert hitte. Amíg az ő széles megjelenése biztosan segít, a szemléletváltása azt is mutatja, hogy nem dobozolja magát be egyetlen egy személyiségbe. Ezt a kiterjedés, amit képes volt megtenni, nem veszett el.

“Nagyszerű karriert futottam. Arra akarok fókuszálni, hogy egy jó énekes legyek. Azt akarom, hogy ez az album személyes legyen és a rajongóim azonosulni tudjanak azzal, amit mondok akkor is, ha nem az ő tapasztalataik.”

frontierscover

Katt a képre az eredeti cikkért és IDE a teljes magazinért!