Adam: “Ha valamit akarsz, az boldoggá fog tenni.” – interjúk Finnországból

Adam Lambert a tegnapi Live Aid jótékonysági fellépés előtt számos interjút adott a finn médiának, ezeknek a fordításait olvashatjátok most.

finnishinterviews

Az YLE csatornának beszélt kicsit a karrierjéről, a Queenről és a meleg társadalomról, majd finnül káromkodott:

Riporter: Üdvözlünk Finnországban!
Adam: Á, köszönöm!
Riporter: Hogy vagy?
Adam: Jól. Nagyon jól. Kicsit álmosan, de tudod, fel kellett kelnem, hogy színpadra léphessek.

Riporter: Érkezik az új albumod. Le tudnád írni?
Adam: Határozottan eltér azoktól, amiket ezelőtt készítettem, érzelmes hangzása van, nyitott és őszinte, valódi gondolatokról és érzelmekről szól, a valós életről. Azt hiszem, felnőttem egy kicsit hat év alatt, ezt tükrözi.

Riporter: Hogy állsz az emberekkel?
Adam: Hat év, tudod… Visszanézel arra a hat évre, sok embert megismertél különböző helyekről. Úgyhogy, már a harmincas éveimben járok, így jobban megértem most már néhány részt bennem, de még mindig vannak adott dolgok, amiket nem értek egyáltalán, de azt hiszem, hogy megértettem. Az album a vadászattal, az üldözéssel foglalkozik. Mindenki azután vágyik, amiről azt gondolja, hogy kielégíti vagy boldoggá teszi őt. Mindnyájan így vagyunk vele. Mindig tiszta kell legyen, mi tesz minket boldoggá. Úgy gondolom, ez az út izgalmas, de egy időben kicsit zavarba ejtő is, tudod, lehet elszomorító néha. Épp erről szól az album, hogy valahogy kigondoljuk, hogyan kapjuk meg azt, amit akarunk. Ha akarsz valamit, akkor épp az tesz boldoggá.

Riporter: Mit gondolsz a karrieredről?
Adam: Nem is tudom. Tisztább a tábla most már. Egy teljesen új csapattal dolgozom, egy új kiadóval, és ahogy az új albumot összeraktuk, az egy teljesen új út volt számomra. Egy személyes szinten vagyok, új helyen élek most, vettem egy új házat, most már felnőttnek érezhetem magam. Végre. Izgatott vagyok a közelgő Queen turné miatt is, ami már tavaly is volt, és ami magabiztosságot adott a szándékaim terén, mint “Miért nem ezt csinálom elsőként?”, és hogy mennyire szeretek fellépni. Nagyon magabiztosnak érzem magam az albummal kapcsolatban is. Kész vagyok megosztani a világgal.

Riporter: Milyen volt a Quennel?
Adam: Csodálatos. A legkedvesebb srácok és a zenéjük hihetetlen. Először kicsit féltem, mert arra gondoltam, hogyan fogok felállni a színpadra és azokat a dalokat énekelni, mikor Freddie Mercury is hihetetlen volt. Egy rock isten. Furfangosnak kellett lennem, mert nem akartam, hogy irritáljam a rajongókat, tehát fontos volt, hogy Freddie előtti tisztelet mutassunk. Mutattunk is a koncertek alatt. Szerettem volna megmutatni a rajongóknak, hogy én is mennyire szeretem őt és ünnepeljük a zenekart ma este!
Riporter: Milyen visszajelzést kaptál?
Adam: Nagyon pozitívat, amúgy. Az első néhány show után úgy voltam, hogy “Oké, jól van!”.

Riporter: Mi a helyzet a jövővel? Mit szeretnél csinálni? Még mindig csak zenét akarsz készíteni vagy színészkedni is…? Úgy értem, hogy…
Adam: Szerintem a zene mindig az első szerelmem lesz. Imádok énekelni. De igen, már kerültem bele ilyen színész cuccokba múlt évben a Glee sorozattal. Új volt, tetszett, szórakoztató volt. Szeretném jobban beleásni magam…

Riporter: Nyíltan meleg vagy. Mit csináltál mostanság a meleg közösségnek?
Adam: Még jobban megnyíltam. Tudod, izgalmas, mikor először megjelentem a színpadon, egy teljesen új dolog voltam egy nyíltan meleg pop művészként. Izgatott voltam, hogy a zászlót büszkén lengethettem és nyilatkozhattam róla. De most, izgalmas, mert úgy érzem, hogy mindenki tudja rólam, hogy megtettem a bejelentésem. Az érdekes az, hogy most már nincs az, hogy meleg művész, csak az, hogy művész, mert előre fejlődünk. Azt az időt éljük, amikor a szexualitás már csupán az életed egy részlete. Nem kéne annak a dolognak lennie, ami meghatározza az egész létezésedet. Sok dal az albumon a kapcsolatokról szól. Mindenki tudja, hogy férfiakkal vannak kapcsolataim, de a dal univerzális, kapcsolatokról szól vagy szeretetről. Mindegy, hogy miket kedvelsz, tudsz azonosulni velük.

Riporter: Visszatérek Finnországhoz. Hányszor jártál már itt?
Adam: Talán… ötször.

Riporter: Mit jelentenek neked a rajongók?
Adam: A rajongók hihetetlenek. Nagyon elhatározottak. Első fellépésen nagyon intenzív tömeg volt. Az American Idol megmutatta, hogyan kapcsolódnak a rajongói bázis ahhoz, amit csinálok. Nagyszerű.
Riporter: Tudnál valamit mondani finnül?
Adam: Nem tudok sokat finnül. [Két finn szót mond.] Tudok káromkodni finnül, de nem akarom, hogy valaki hallja a felvételeden. [A végén még is – talán – elkáromkodja magát finnül.]
Riporter: Nagyon köszönöm!
Adam: Igen. Köszi!

A finn MTV-nek is adott interjút, amiben a kapcsolatairól, az egyedüllétről és őszinteségről beszélt:

Riporter: Hogyan találod meg az igaz szerelmet, mikor egy szuper sztár vagy?
Adam: Az utazás, a folytonos költözködések miatt nehéz, hogy egy szilárd kapcsolatom legyen. De remélem, hamarosan megtalálom a módját.

Riporter: Néhány dalod az egyedüllétről szól. Mit tudsz azoknak az embereknek mondani, akik az Another Lonely Nighttal azonosulni tudnak?
Adam: Megtörténhet. Úgy gondolom, az elfogadás a kulcs. Csak rá kell jönni, hogyan működnek a dolgok és megtalálni, mi tesz boldoggá. Mindenki keresztül megy ilyesmin. Ez jelenti, hogy emberek vagyunk. Szükségünk van arra, hogy szeressünk és szeretve legyünk és olyasvalakire is, akivel ezt megtehetjük.

Riporter: Milyen tanácsot tudsz adni azoknak az embereknek, akik félnek önmaguk lenni?
Adam: Tudod, azt hiszem, önmagadnak lenni kicsit ijesztő, de könnyebb végül is, mert sok munkát igényel, hogy színlelj. Sok stressz, szorongás és nem vagy őszinte a környezetedben lévő emberekkel szemben. El kell jöjjön az a pont, amikor realizálja valaki, hogy “Oké, kicsit őszintébbnek kell lennem a körülöttem lévő emberekkel és mennyire könnyebb lett volna, ha csak önmagam vagyok”.

Szintén az MTV-nek beszélt a jótékonyságról:

Riporter: Az elmúlt napokban már készültél erre a jótékonysági projektre. Mi késztetett arra, hogy Finnországba gyere és besegíts ebbe a kórházas projektbe?
Adam: Hallottam róla és nagyon jónak találtam. Tetszett, hogy az előadók önkéntesen felajánlanak az idejükből. Nagyszerű, mert a gyerekeknek nyilvánvalóan elsőknek kell lenniük, nem számít, milyen országban is vannak. Néhány évvel ezelőtt meglátogattam egy kórházat Bostonban. Egy gyerek kórházat, ahol nagyon beteg gyerekek voltak. Nagyon elgondolkodtató volt és inspirált engem, hogy az összes gyerek nagyon pozitív volt és élvezetet vittek mindenbe, amit tettek: rajzolásba, zenehallgatásba. Tehát ez a projekt segíthet az ilyen gyerekeken.

Mindezzel itt nem ért véget, a finn Loop csatorna riporterével is elbeszélgetett:

“A Queen Freddie Mercury-je egy rock isten volt. Nem csak azért, mert egy csodálatos dalszövegíró és előadó volt, hanem a hangjáért is. Őrülten jó volt. Megnéztem néhány videót róla és inspirált engem olyan értelemben, hogy ő annyira nem félt. Mindent megtett, amit úgy érezte, hogy meg kell tennie vagy meg akarja tenni. Nagyon szabad volt. Hogy ki inspirált a legjobban a zenében? Nem is tudom hol kezdjem. Sok ember. Úgy gondolom, Michael Jackson nagyszerű volt, hasonló kategória Freddie-vel, egy multitalentum, úgy énekesként, előadóként, mint dalszövegíróként és még táncolt is. Az öltözési stílusa is nagyszerű volt. Egy ikon volt.”

Majd a saját céljairól, illetve általánosan beszélt a célokról:

“Mikor elég a célokból? Nem tudom, az albumon is erről beszélek. Szerintem, mikor már boldog vagy amit elértél, arról azt mondod, hogy „Oké, ez jó.” Néha úgy érzem, hogy nem vagyok teljesen elégedett. Épp ez segít előre haladni. Jó dolog tud ez lenni, de rossz is. (…)

Tíz év múlva is remélem, hogy a zenével fogok foglalkozni. Ez a küldetésem. De szeretnék ilyen kamerás, filmes cuccokat vagy TV-s dolgokat is kipróbálni. Tervezni is szeretnék. Ruhákat, házat vagy valami. Szeretnék valahogy a tervező világba kerülni.”

A stílusának titkára is fény derült:

Riporter: Meg kell kérdeznem, mert nagyon jól nézel ki. Mi a titka a stílusodnak?
Adam: A stílusomnak… Semmi titkot nem tudok. Hajlakk? (…)

Adam: A legjobb dolog? A rajongóim. Emlékszem az első koncertemre itt, amire minden jegy elkelt. Hatalmas koncert volt. A legnagyobb show, ami az európai turné során volt. Tudtam már akkor, hogy Finnország jó hely lesz a hátramaradt karrieremnek.

Riporter: A ma este. Nagyon izgatott vagyok.
Adam: Én is nagyon izgatott vagyok. Csak a kislemezem adom elő. Ez a harmadik alkalom, hogy élőben adom elő. Hihetetlen, hogy ez a koncert mennyire támogat. Úgy értem, hogy minden előadó ingyen csinálja ezt, hogy pénzt szerezzenek a gyerek kórház felépítéséhez. Fantasztikus. Nagyon-nagyon izgalmas. (…)

Mikor először turnéra jöttem Európába, a legnagyobb show volt itt. A rajongók nagyon vadak voltak, nagyon édesek. Szerettem visszatérni Finnországban, mert úgy éreztem, hogy különleges kapcsolatom van az országgal. Jó újra találkozni a rajongókkal.