EXKLUZÍV INTERJÚ – Hunger Magazine

Adam publicistája, Shoshanna Stone Twitteren elhintette, hogy bár újabb dalrészletet nem kapunk a mai nap folyamán, valami érdekeset mégis tartogatnak számunkra. Így is lett, Adam interjút adott a Hunger Magazinnak, melynek fordítását el is hoztuk nektek. 🙂 

 • Fotós: Rankin
 • Divat: Cris Benns
 • Divat asszisztens: Alessia Vanini

A gyönyörű fotókért kattintsatok a képre!

6

Amikor a 27 éves Adam Lambert 2009-ben az American Idol zsűrije elé lépett nem sejtette, hogy hamarosan mi is vár majd rá. Ahogy ott állt és színpadiasan előadta a „Rock With You” és a „Bohemian Rapsody” sajátos interpretációját, a legvadabb álmaiban sem gondolta volna, hogy hat röpke évvel később a Queen zenekar élén fog állni és együtt emlegetik a példaképével Freddie Mercury-vel.

Akár képes felfogni, akár nem, úgy tűnik az elszántsága, határtalan tehetsége és rendíthetetlensége, ami arra ösztönzi, hogy mindig maradjon hű önmagához lehetővé tette, hogy hat év alatt több mindent érjen el, mint a legtöbb zenész egész eletében. Ez nem üres dicséret, a rajongói és lemezeladásai mellett Adam szülővárosában, San Diego-ban még egy napot is elneveztek róla (május 8.-csak, hogy tudják)!

De nem csak a zenéjéről érdemes beszélni, hanem magáról Adamről is, aki nem fogja vissza magát. Felfrissülést nyújt egy olyan iparágban, ami híres a cenzúrájáról, és arról, hogy az „előregyártott”, média által kiképzett pop kiskedvencek homályos sztereotípiájába burkolózik.

Nyíltan meleg előadóként az egyenlőségért folytatott küzdelem egyik nagykövete lett, valamint igyekszik pozitívan befolyásolni az emberek hozzáállását a mainstream zenéhez, miközben olyan fontos, és sajnos nem elég figyelmet kapott témákra világít rá, mint az erőszakos zaklatás vagy az egyneműek házassága. Egy olyan világban, ahol közel mindenki egyforma, hála Istennek Adam magasan kiemelkedik és a zeneiparnak – valamint még sokaknak – több hozzá hasonló hangra lenne szüksége.

Volt alkalmunk beszélgetni a bimbózó szupersztárral, mielőtt idén tavasszal megjelenik a harmadik stúdióalbuma, mégpedig Rankinnel való fotósorozatának keretein belül, hogy megtudhassuk milyen szempontból ígérkezik rózsásnak a jövő számára.

 • Elképesztő visszajelzéseket kaptál az Egyesült Királyságban a koncertjeid után, ez megnyugtató? Nagyon nagy volt a nyomás mielőtt nekivágtatok a turnénak?

Az első teljes közös koncertünkre körülbelül két éve került sor Ukrajnában, közel fél millió ember előtt a nagy nyilvános téren. Attól a megpróbáltatástól úgy féltem, mint a pokoltól! Múlt nyáron Észak-Amerikában, Ausztráliában és Ázsiában jártunk, és a turné nagy sikernek örvendett és ettől sokkal magabiztosabb lettem a zenekarral, valamint az előadott anyaggal kapcsolatban is. Izgatottan vártam az emberek reakcióit a [Brit] X-Factoros fellépés és a [Londoni] szilveszteri koncert után. Ez a két fellépés egyfajta bemelegítés volt a tömegnek, ízelítőt kaptak belőle, mire vagyunk képesek egy teltházas arénás koncerttel a Queen hazájában.

 • Szereted Nagy-Britanniát és az angol kultúrát?

Igen! Idén nagyon sok időt töltöttem Londonban. Nagyon tetszik a pop zene, ami jelenleg az Egyesült Királyságban születik. Sebezhetően érzelmes éneklés és a house zene reneszánsza nagyon felkeltette az érdeklődésem. Emellett a brit filmek és TV is vonzanak az utóbbi időben. Remek hangsúlyt kapnak az intelligens párbeszédek és a szarkazmus is.

 • Brian May azt mondta, hogy sokat változtál és fejlődtél mialatt együtt dolgoztatok. Te is észrevetted ezt magadon?

Szerintem jobban belebújtam a dalokban. Már szabadabban tudok játszani a dallamokkal, mint mikor kezdtük. Emellett sokkal mélyebben kötődök a szövegekhez is és arról is többet tanultam mi inspirálta a zenekart egy egy dal megírására. Négy évnyi közös munka után nagyobb felelősséget érzek a banda iránt, közelebb kerültem Brianhez és Rodgerhez, és a rajongók kemény elvárásai sem érintenek olyan kényelmetlenül. A kételyek és a félelem elhalványultak és egy mélyebb öröm vette át a helyüket.

Ezt a turnét úgy közelítettem meg, hogy egyből fejest akartam ugrani a színpadiasságukról és abszurdumaikról híres időszakukba is. Szentségtörés lett volna nem törődni ezzel az energiával, vagy lejjebb venni az intenzitásából. Közre akartam működni a banda történelmének a színpadra vitelében! A show egyik szakaszában a hetvenes évek beli Glam korszakuk előtt tisztelegtem és nem fogtam vissza magam! Rojtok, strasszok, platform cipők – szerintem alapkellékek voltak! Szerintem ez mind része annak, amiért a közönség beléjük szeretett. Ez a nosztalgia nagyon fontos eleme volt az egész turnénak.

 • Hogyan változtál az elmúlt öt év alatt mind előadóként, mind magánemberként?

Határozottan érzékelem a változást mind a magánéletemben, mind a karrieremben. Azt hiszem már hozzászoktam a hírnévvel járó furcsaságokhoz, a magánéletemben pedig sokkal tisztábban látok, két lábbal állok a földön. Már nem próbálom agyondolgozni a fellépéseimet, mint régen. Szórakoztatóként a kevesebb néha TÉNYLEG több. Ezt a ‘kevesebb néha több’ elvet próbáltam átemelni a saját életembe is. Ettől függetlenül még mindig vannak extravagáns hajlamaim, de már sokkal kiegyensúlyozottabb, mint volt. Még mindig önmagam legszigorúbb kritikusa vagyok, de manapság kicsit finomabban bírálom magam. Ennek az eredménye az, hogy sokkal jobban érzem magam a bőrömben és így könnyebben mutatom meg a világnak a hiteles, őszinte önmagam. A személyes stílusom nagyon tisztán tükrözi ezt az átalakulást. Még mindig vonz a csillogás, de már közel sem olyan rikítóan, mint pár éve. Nagyon sok megjelenést kinőttem már, amiket imádtam mikor öt éve bekerültem a képbe. Az a sok szarság RENGETEG időt vett igénybe – már nincs ennyi türelmem készülődni! Mindenkinek megvannak a maga korszakai, néhol vadabbak, néhol tragikusabbak. Néha visszatekintek a múltban elkövetett divatválasztásaimra és csak forgatom a szemem.

 • Mikor a Queenes lehetőség kopogtatott az ajtón, mi volt az első reakciód, vagy mik voltak az első gondolataid?

Megtisztelve éreztem magam és izgatott voltam – aztán a félelem felemelte a csúf fejét! Azt gondoltam: „Jaj, nem akarom, hogy az elképesztő Freddie Mercury-hoz hasonlítsanak!” Ki tenné? Az én könyvemben ő istenként szerepel. Tudtam, hogy megbirkózok a dalokkal, de nehéz lesz egyszerre a magam képére formálni őket és meghagyni az eredetiségüket. Végül azért vállaltam el, mert abban reménykedtem, hogy egy meghatározó élmény lesz, ami által fejlődhetek. Boldog vagyok, hogy megtettem! Inspirált a kreatív munkában.

 • Hogyan hat a Queennel való turnézás a szóló karrieredre? Van, hogy valaki háttérbe szorul?

Nagyon szerencsés vagyok, hogy ezekkel a legendákkal osztozhattam a színpadon és újra felfedezhettem a kapcsolatot a közönséggel szerte a világon. Ezen kívül rendkívül büszke vagyok a teltházas turnéra! Tökéletes levezetése volt a glam rock, pop iránti szerelmemnek. Ezek voltak amik a karrierem elején inspiráltak. A For Your Entertainment albumom a glam rock modern interpretációja. Stilisztikailag az új szóló munkáim egy teljesen más irányt vettek. Nagyon várom, hogy egy új fejezetet kezdhessek meg, amely a személyiségem egy új szegletét deríti fel. Nem hiszem, hogy a karrierem bármely ágának háttérbe kéne szorulnia – gyönyörűen léteznek egymás mellett. A turné egy élő együttműködés volt, amiben én voltam a Queen hálás vendége. Most, hogy véget ért, itt van a harmadik albumom, ami arra vár, hogy megjelenjen és népszerűsítsem. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy búcsút intek a Queennek. Ami azt illeti a Rock In Rio fesztiválon is jelen leszünk szeptemberben. Most azonban a közelgő albumomra koncentrálok!

 • Ha már itt tartunk, az új albumod, a The Original High, miben tér el az előzőektől?

Ennek a korongnak Max Martin és Shellback a producerei és segítettek abban, hogy a hangzás és a hangulat nagyon „összetartó” legyen. Főleg a hangzás tekintetében sokkal kortársabb, mint a korábbi munkáim. Határozottan pop, de nem a rágógumi fajta! Igyekeztünk elkerülni a teátrális, furcsa stílust és előnyben részesítettük a kicsit sötétebb, letisztultabb aurát, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet rá táncolni! A szövegeket tekintve nagyon nagyon személyes, az egész albumon egy keserédes hangulat uralkodik. Vokálisan, állítom, ez eddig a legízlésesebb, legkifinomultabb munkám. Max útmutatásával kicsit visszavettem. Ahelyett, hogy túlzottan specifikus lettem volna, a dalok többsége sokkal ezoterikusabb és az értelmezésük is sokkal szabadabb. Kíváncsian várom az egyéni megfejtéseket a hallgatók személyes történetei alapján.

Az első kislemez tökéletes bemutatkozása a The Original High-nak! Nagyon naturálisan veti meg a lábát, sebezhető, majd egy hipnotikus álomba fordul át, tele szürreális képzelgéssel, amit végig kísér  egy minimális mégis óriási, mély house ütem. Az első hallgatás után belemászik az ember fülébe! Készüljetek fel rá!

 • Nagyon őszinte embernek tűnsz, aki nem rejti véka alá, ki ő és miben hisz. Fontosnak találod, hogy ez a hitelesség tükröződjön a zenédben is?

Az őszinteségem néha kényelmetlen következményekkel jár, de ez sem állít meg benne, hogy önmagam legyek! (nevet) Mindig is nyitott könyv voltam. Úgy érzem már korábban is engedtem betekintést nyerni ebbe az előző albumokkal, de a The Original High-jal, most tényleg szélesre tártuk a könyvet és mindenki számára olvasható. Egy kicsit ijesztő ilyen sebezhetőnek mutatkozni, de készen állok, hogy az emberek megértség mitől vagyok olyan amilyen, akkor is ha ez együtt jár azzal, hogy meglátják a kevésbé vonzó énemet is.

 • Úgy gondolod a mai zenészek és a zeneipar nem elég őszinte?

Szerintem a közösségi média miatt a zenészek is sokkal nyitottabbak és a hallgatóság ezt akarja és várja el.

 • Szeretnéd, ha az emberek példaképként tekintenének rád?

A múltban nagy nyomásnak éreztem ezt a szerepet. Mindig azt mondom: “Ne azt csináld, amit én, hanem azt, amit te akarsz csinálni!” Ha az én személyes példám arra ösztönöz valakit, hogy felfedezze a saját személyes történetét, akkor megtisztelve érzem magam. Nem tekintenék magamra tanárként, nem hiszem, hogy jobb vagyok másoknál. Tele vagyok hibával és még mindig tanulok saját magamról.

 • Az emberek elismerik, hogy képviseled az LMBT közösség jogait a zeneiparban, amire határozottan szükség van. Úgy érzed elvárják, hogy ezt a felelősséget továbbra is cipeld?

Szerintem van egy egyszerű, nyers erő abban, hogy őszintén vállalod, azt, aki és ami vagy, és nem hagyod, hogy a céljaid útjába álljon. Azt hiszem ezt bátran kijelentettem. Azt kívánom, hogy a ’meleg’ ne egy skatulya legyen, csupán egy újabb nagyszerű szín az emberiség kollektív képében! Nem vagyok szeparatista. Mindenkit el-illetve befogadok.

 • Véleményed szerint mennyire elfogadó a zeneipar?

Gyors tempóban fejlődik a társadalommal együtt. Le vagyok nyűgözve. Olyan időt írunk, amelyben kezdjük egy szinten emlegetni az embereket.

 • Evickéljünk más irány kicsit. Divat! Mennyire fontos kialakítani egy kiemelkedő karaktert a divat segítségével?

Boltkóros vagyok! Imádom a ruhákat. Az „öltözködős játék” mindig is a napom egyik legjobb része volt. Szeretem így kifejezni magam. A szép dolgok boldoggá tesznek.

 • Végezetül, mi a célod erre az évre?

Azt szeretném, ha a zeném globális hallgatósághoz jutna el. Alig várom, hogy megoszthassam!

Adam első kislemeze a Ghost Town ÁPRILIS 21-ÉN érkezik!