“Utazás a zenei boldogságban” – Jade Moon beszámolója Torontóból!

Egy hawaii újságíró hölgy, Jade Moon részt vett QueenBert turné utolsó észak-amerikai showján, Torontóban, és erről írta meg a beszámolóját. Írása abban különbözik a többi összefoglalótól, hogy nem egyszerű tudósítóként, hanem igazi rajongóként vett részt a koncerten és főként abban a témakörben osztja meg gondolatait, hogy mit jelent rajongónak lenni, miről szól a rajongás – soraiban talán Ti is magatokra ismertek majd! 😉

Ez nem csak egy összefoglaló. Nem is tudnék semmit objektív szempontból mesélni. Ezek az én gondolataim arról a nagyszerű dologról, amit egészen eddig nem tapasztaltam – a rajongásról.

Ha előveszel egy nagyítót és a fenti kép fölé tartod, a kép közepétől nem messze látni fogsz egy pici fekete pöttyöt. Az volnék én. Vagyis inkább a fekete hajam. És teli torokból sikítok az emberek és a konfettieső tengerében.

Első sor közepe, baby! Ez az!

És igen, egyenesen Hawaii-ból utaztam Torontóba a koncert kedvéért. Újra megtenném, bármikor. ENNYIRE KÖZEL voltam Adam Lamberthöz és Brian Mayhez.

És nem. Nem tartom magam őrültnek vagy “közveszélyes megszállottnak”, ahogy az egyik barátom mondaná. (SZERINTEM csak viccelt…)

Viszont rajongó vagyok, így ebből adódóan elismerek egy bizonyos fokú megszállottságot (Végül is, a “fan” szó valószínűleg a “fanatikus” rövidítéséből ered).

Ez a dolog nyitja. A megszállottság hozza létre a szenvedélyt. A szenvedély életörömhöz vezet. Ez az életöröm pedig barátságokat alkot a hasonlóan gondolkodó, egyformán lelkesedő emberek között és hé, ez mind csodálatos!

Mi a legjobb az egészben? A 16 ezer táncoló, tomboló, ökölbe szorított kezét magasba emelő, éneklő és sikoltozó rajongó közötti állásnak az a tiszta, szabadjára engedett, szívverésedet felgyorsító, dobhártyádat rázó ÉLVEZETE – elveszni az imádott zenében, amit az általad csodált művészek adnak elő.

Micsoda örömmámor. Micsoda magasságok. Micsoda este.

Nem is koncert volt, sokkal inkább egy utazás a zenei boldogságban. A Queen dallistája olyan gazdag, óriási és változatos, lélegzetvisszafojtva (de sosem véletlenszerűen) rohan előre – a trash metáltól (Stone Cold Crazy) kezdve a ritmusos, teli torokból éneklős rock and roll-ig (Fat Bottomed Girls, Tie Your Mother Down).

Itt van a Queen legenda, Brian May és az ő őrületes, eufórikus, glissando-s, éneklős gitárja (nézzünk szembe a tényekkel, Ő egy gitáristen).

És természetesen, itt van Adam Lambert.

May és a Queen dobosa, Roger Taylor szerint ilyen hangja egy millióból egynek van. Ki vitatkozna a rock ikonjaival?

Kiben lenne meg (Freddie-n kívül) az az erő és színpadi érzék – a pimaszságról nem is beszélve -, hogy tökéletesen elő tudjon adni bármit a rock daloktól kezdve az erőteljes balladákon át egészen a dögös Killer Queen-ig?

Azután, hogy újságíróként húsz évig csak távoli megfigyelő voltam és néztem a többieket, ahogyan eszüket vesztik sportolók, színészek, zenészek, TV műsorok, sőt még videójátékok miatt is, végre magam is átélhettem. És most már megértem, miről is szól rajongónak lenni. A szeretetről.

Tudom, mit akarsz mondani és nem – nem estem túlzásokba. Annyira.

És tudom, hogy ez nem ugyanaz a szeretet, mint amit a hitvesed, a gyereked vagy a legjobb barátod iránt érzel. Hát nem lenne butaság a rajongói szeretetet egy lapon emlegetni a szerelemmel vagy a családtagok iránti érzelmekkel? Nem vagyok bolond. Rajongó vagyok.

És megismétlem – Ez. A. Szeretet.

Egy példakép iránt érzett szeretet. Vonzanak minket a gyönyörű, izgalmas, csodálatos dolgok. Dolgok, amik boldoggá tesznek minket. Dolgok, amik megmozgatják az érzelmeinket és igényt tartanak a bennünk rejlő, hatalmas lojalitásra.

Lehet egy művész, egy könyv, egy sportoló, egy csapat, egy film, egy együttesvalami vagy valaki, akit csodálsz, tisztelsz; akiben örömödet leled és körülötte akarsz lenni; akinek a legjobbat kívánod, akivel törődsz.

Megajándékozod őket a rajongásoddal és az odaadásoddal. Ők pedig viszonozzák ezt a tehetségükkel és azzal, hogy mindent megtesznek a boldogságodért.

Ez mind oda-vissza megy.

Ez a szeretet.

jademoon808.com