Adam Lambert felkészült a trónra – interjú az Advocate-tel

Az Advocate.com interjút készített Adammel, amelyben Freddie Mercury örökségéről, az LMBT közösség helyzetéről, és az AT&T “Live Proud” kampányáról beszélt.

killerqueen85a88

A Queen + Adam Lambert turné során, a legutóbbi Killer Queen előadás közben az American Idol öregdiákja, Adam Lambert vörös bársony díványon feküdt a legendás zenekar hűséges követőiből, és a saját, fiatal rajongói táborából álló közönség előtt. Szegecses, rojtos bőrdzsekit viselve ivott egy kortyot a pezsgősüvegből, majd az éljenző közönség felé köpte. Ez rocksztár mozdulat volt, és Lambert, aki minden városban lenyűgözte az embereket a 24 állomásos észak-amerikai turnén azzal, hogy a zenekar néhai frontemberének, Freddie Mercury-nak az örökségét közvetítette, teljes joggal vált a színpad sztárjává.

Az öt év alatt, amióta az American Idol válogatóján a Bohemian Rhapsody-t énekelte, Lambert zenetörténelmet írt az első olyan nyíltan homoszexuális előadóként, akinek az albuma a Billboard Top 100 lista élén startolt. Sok szempontból természetes módon illik a Queen trónjára, melynek extravagáns, színpadias énekese generációkat ihletett meg, és megnyitotta az utat a Lamberthöz hasonló művészek számára.

Azonban a Whataya Want From Me énekesének nem volt könnyű belecsusszanni Freddie Mercury fekete, rombuszmintás ruhájába. A június 19-e és július 28-a között futó turné afféle egyensúlyozás volt a Freddie Mercury zenéje előtti tisztelgés, és aközött, hogy Lambert hű maradjon önmagához.

– A színpadon Adam vagyok, nem játszom Freddie-t – jegyzi meg Lambert a Queen-nel közös turnéja utolsó állomása felé tartva. – Nem próbálok ő lenni. Mindazonáltal ő annyira csodálatos! A felvételei és a fellépései olyan hihetetlenek, hogy nem tudok mit csinálni, egyszerűen inspirálnak engem. És nem akarok messze menni a zenétől, amit ők megalkottak, de szeretném mindenre rányomni a saját bélyegemet is. Ez óriási kihívás is, mert rengeteg elvárás és kétség van az emberek részéről – tette hozzá. – A közönség kevert; vannak a kőkemény Queen fanatikusok, és az én rajongóim, akik inkább miattam jönnek el. Érdekes így összehozni őket, és látni azt, ami lejátszódik.

Az élmény, amit az olyan klasszikusok éneklése okoz, mint a Killer Queen vagy a Bohemian Rhapsody „hátborzongató” mondja Lambert – és ez nagyrészt a közönség lelkes reakciójának köszönhető.

– Lenyűgöző eljutni odáig, hogy előadhatom ezeket az ikonikus zeneszámokat, és az emberek együtt énekelnek velem, táncolnak és tapsolnak – mondja. – és valami újszerűt csinálni, amit még nem ismernek annyira. Ez most egy más típusú show.

Lambert 10 évesen ismerkedett meg a Queen életművével, a Wayne világa című filmen keresztül, amelyben a főszereplők, köztük Mike Myers és Dana Carvey együtt énekelték az autóban a rádióból szóló Bohemian Rhapsody-t. A film után Adam megkérdezte az édesapjától a zenekar nevét, aki azt felelte, „Ó, ez a Queen!” és nekiállt bemutatni a fiának a brit rockbanda albumait, amelyek a gyűjteményében szerepeltek.

Alig tíz évvel később pedig Lambert belevetette magát ebbe a „szerelmi viszonyba” a Queen-nel és más, 70-es évek béli rockzenével. Különösen Mercury színpadi megjelenése tett rá kitörölhetetlen benyomást.

– Emlékszem, láttam néhány felvételt róla, és az jutott eszembe, hogy „Hű, ez a fickó igazán tüzes! Milyen elképesztő előadó!” – emlékezett vissza Lambert, akinek a színpadi jelenlétét az American Idol-ban töltött ideje alatt sokszor hasonlították Mercury-hoz. Valójában az emlékezetes fellépése a Queen-nel a Fox népszerű tehetségkutatójában előrevetítette a jelenlegi együttműködésüket.

Ennek ellenére Lambert nem tudott Mercury szexuális beállítottságáról, egészen addig, ameddig nem lett belőle rajongó. Ez a felfedezés nem lehet szokványos, hiszen olyan világklasszisokat, arénák által kedvelt dalokat alkottak, mint a We Will Rock You és a We Are the Champions. A tudás magabiztossá tette Lambertöt – Magamhoz térített, hiszen azt gondoltam,  „hűha, ő egy igazán nagy sztár, és a rock and roll igazi ikonja”.

– Nem fontos, hogy meleg vagy, heteró, biszexuális, fekete, fehér, férfi, nő, vagy akármi. Nem ez a lényeg. Nem ez hoz össze minket, hanem a zene – mondja Lambert. – Egy olyan időszakba lépünk be, amikor afelé haladunk, hogy ez a poszt-meleg érzékenység, ami most van, nem érdekel senkit. De sok küzdelem volt, mire eljutottunk idáig.

Bár könnyen párhuzam vonható Mercury és Lambert élete közé, a két zenésznek teljesen más tapasztalatai voltak nem heteró férfiként az eltérő generációik miatt. Mercury, aki 1946-ban született Tanzániában, erősen zárkózott ember volt, ritkán adott interjút, mégis találgatott a média a szexuális beállítottságával kapcsolatban, amelynek okai a cifra fellépései, és a pletykák, miszerint volt dolga férfiakkal is. Ő biszexuálisként azonosította magát a barátai, és akkori párja, Mary Austin számára, akire a vagyonát is hagyta. Az évekig tartó pletykák után, miszerint HIV vírustól szenved, és ez okozza az egészsége és a kinézete romlását, Mercury bejelentette, hogy 45 éves korában valóban megfertőződött a vírussal. Alig két nappal a közlemény után elhunyt az AIDS szövődményeként kapott betegségben.

Lambert viszont azt mondja, 18 éves kora óta felvállalja önmagát, viszont szexuális beállítottsága nem volt mindenki számára ismert, amíg az American Idol nyolcadik évadában való felemelkedése során elő nem kerültek olyan fotók, amelyeken férfiakkal csókolózik. Bár kiemelkedő volt, a fináléban Kris Allen került ki győztesként, és emiatt rengetegen gondolják úgy, hogy Lambert azért nem nyerhette meg a versenyt, mert a szexuális orientációját vették figyelembe a szavazók. Ennek ellenére Lambert a kritikusoknál és a kereskedelemben is sikert élvez, és még mindig ő az egyik legismertebb név az Idol egykori versenyzői közül. És mindeközben képes volt elérni a másságukat nyíltan vállaló zenészek társaságának támogatását is.

– Határozottan összebarátkoztam néhány magamhoz hasonló előadóval, akiket tisztelek: Jake Shears-el a Scissor Sisters-ből, Sam Sparro-val. Találkoztam Sam Smith-szel Londonban, csodás volt. Azt hiszem, van egy fajta testvériség köztünk – mondja.

Az eddig elért eredmények, és az LMBT közösség egyenlősége felé való haladás ellenére Lambert bevallja, hogy még mindig vannak rendszeres kihívások előtte meleg férfiként, amelyek a zeneiparban csökkentik a piacképességét. A vezetők még mindig megkérdőjelezik, hogy meleg előadók képesek-e lemezeket eladni, különösen, ha az illető szólóénekes, nem pedig egy zenekar tagja. Egyedül cipelni a terhet pedig egyedülálló nehézséget okoz, sőt, a homofóbia alappilléreit adják, ismeri be Lambert.

– A zeneipar kemény, azt hiszem azért, mert az előadó közvetlenül kapcsolódik az eladásokhoz – mondja. – A sportban a játékos a csapatáért játszik, és milyen sok ember van még ott rajta kívül? Az egy csoportos dolog. Csapatmunka. Így az üzleti oldala is máshogy működik. Ez a nehéz a zenében. És ugyanígy a színészek esetében, így sokan közülük inkább rejtőzködnek, hogy ne befolyásolják az üzleti részét a munkájuknak. Nem akarnak fárasztó csatákba bonyolódni a karakterekkel, amiket próbálnak megalkotni maguknak. Igazán kár, mert én szeretném, ha ez máshogy lehetne, de hát ilyen a valóság.

Ezt illusztrálják a neves meleg előadók, mint Lambert, vagy épp Elton John videoklipjei, amelyből az azonos neműek kapcsolatának ábrázolása, vagy csak egy egyszerű csók is láthatóan hiányzik. Ennek ellenére Lambert igyekezett feszegetni a határait ezeknek a ki nem mondott szabályoknak. 2009-ben emlékezetes csók csattant el közte, és a férfi billentyűse között az American Music Awards-on, ezzel szalagcímeket kivívva magának, és sokkolva az amerikai közönséget.

– Választanod kell: okkal akarok ilyen lenni, vagy meghatározott módon akarom végezni a dolgaimat? Ez nehéz. Nagyon nehéz – mondja. – De mindenki más, nekem személy szerint az volt az utam, hogy abban a pillanatban, hogy beszélhettem a magánéletemről az Idol után, meg is tettem, mert szerettem volna nyitott lenni. Én ilyen típus vagyok, ezt a nyilatkozatot le akartam tudni. Persze ennek is meg voltak a maga nehézségei.

Bár az ipar továbbra is bezárja az ajtóit az önmagukat nyíltan vállaló művészek előtt, Lambert tanúsítja, hogy észlelhető a hatás az általa poszt-melegnek nevezett helyeken. Álláspontja szerint a fiatalabb generációk nem osztoznak a stigmákon, amik Mercury korában uralkodtak, és elutasítják azt, hogy meg kéne címkézniük magukat az identitásuk alapján.

– A következő generáció úgy lép majd be, hogy „Hé, ez rohadtul nem számít… A szexualitásomat nem határozza meg, hogy milyen fajta zenét hallgatok, mit szeretek csinálni, milyen emberekkel lógok együtt.” Eljut arra a pontra, hogy már-már menő olyannak lenni, mint mi, és azt tehetünk, amit akarunk, azzal lehetünk, akivel lenni akarunk – mondja. – Már nincs akkora elkülönülés… és azt hiszem, ez izgalmas, mert tényleg nem a beállítottságod az, ami számít.

Annak érdekében, hogy tovább tágítsa ezt a teret az LMBT közösség számára, Lambert két éve az AT&T Live Proud kampányának arcaként szolgálja ezt a célt. A kezdeményezés arra buzdítja az embereket – függetlenül a beállítottságuktól – hogy osszák meg mémek formájában a közösségi médián keresztül, hogy ők miért élnek büszkén. A kampány négy szerencsés résztvevője lehetőséget kap egy privát találkozóra Adam Lamberttel. A cél, ahogy ő mondja „felhatalmazás” és „hangot adni másoknak, hogy önmaguk lehessenek.”

Sok szempontból ez az üzenet a visszhangja azoknak a leckéknek, amiket Lambert az egyik kedvenc énekesének szavai éneklése közben tanult meg a Queen turné alatt.

Azt hiszem, ez az egyik olyan dolog, amit nagyon tisztelek benne. Sosem kért elnézést semmiért – mondja Lambert Freddie Mercury-ról. – Egyszerűen az volt, aki volt. És ha van valami, amit ebből kiemelnék, az, hogy a mai világban, ahol most élünk, erős benyomást tesz, ha bátran vállalod, mi és ki vagy te. Végre beléptünk a zene olyan terébe, ahol a szexualitás mellékes. Ez egy nagyon izgalmas időszak – majd Lambert hozzátette némi Simon Cowell-szerű fenntartással a feltörekvő meleg zenészek számára – Amennyiben jó a zene.