Yahoo! Music interjú: Adam a Queen-ről, a fellépőruhákról és az új albumról beszélt

A Yahoo! Music interjút készített Adammel, amelyben a Queen-ről, annak rajongóiról, a dalokról, a fellépőruhákról és az új albumról is szó esett.

queenbertnyc5

Lehet, hogy Adam Lambert már rég belemerült a Queen-nel közös Egyesült Államok-béli turnéba, de a napjai még jó időre be lesznek táblázva. A Queen + Adam Lambert turné Ausztráliában és Új-Zélandon folytatódik augusztus 22-én; jelenleg részt vesz az AT&T “Live Proud” kampányában; és természetesen ott van a titkokba burkolt harmadik albuma, aminek a megjelenése állítólag 2015 elejére tehető. (Adam nem erősíti meg az interjúban a dátumot.)

Az egymást viharos gyorsasággal követő koncertek és a stúdiófelvételek között Adam a Yahoo Music-kal csevegett Freddie Mercury (mesés) cipőinek viseléséről, a Queen rajongók megnyeréséről, és hogyan befolyásolhatja az idei nyári Queen élmény a saját zenéjét. Ne állítsd meg őt, ahhoz túl jól érzi magát…

YAHOO MUSIC: Már több mint egy hónapja úton vagy a Queen-nel az Egyesült Államokban. Milyen érzés ez?

ADAM: Igazán jó. Rengeteg szeretetet kapunk; érzed, ahogy a közönség egyre közelebb és közelebb kerül hozzád a show alatt. Úgy értem, az első néhány dal alatt körülnézek és egy kicsit úgy érzem, hogy “Oké, rendben, megfigyelünk téged, mert még nem ismerünk” Aztán vannak bizonyos pillanatok, amikor úgy érzem, hogy a közönség mindent belead – úgy, ahogy mindig lennie kéne, szeretem, mikor felfüggesztik a hitetlenkedést. Ez egyfajta menekülés és utazás. Néhány részének kissé nevetségesnek kell lennie, ez az, amiről a banda szól, ilyenek voltak mindig, szóval ez az egyik oka annak, hogy nem voltam szégyenlős öltözködés terén és néhány ruhaválasztásom erősen színpadias. Ez jellemző a zenekarra, mindig így szándékozták bemutatni, és én megpróbálok minden tőlem telhetőt megtenni, hogy a szelleme újra életre keljen.

YAHOO MUSIC: Hát, tényleg nem voltál szégyenlős az öltözködésben. Olykor még ragyogó koronát is viseltél…

ADAM: Hah, mindenki a koronáról beszél! Úgy értem, igen, biztos vagyok benne, hogy elég sok szimbolizmus van benne. Csak volt egy ilyen gondolatom, hogy “A banda neve Queen, kéne nekem egy korona!” Freddie a már híressé vált palástban és koronában lépett a színpadra néha, és azt gondoltam, hogy olyan furcsa, nevetséges és vidám ez, szóval én is meg akartam csinálni… bár az én koronám egy kicsit jobban csillog.

YAHOO MUSIC: Néhány megrögzött Queen rajongó nehéz helyzetbe hozott téged a fórumokon a korona miatt… mintha Freddie próbálnál lenni, vagy ilyesmi…

ADAM: Nos, én úgy gondolom, hogy nagyon klassz ebben az egész showban, hogy tudatosan, vizuálisan és zeneileg sem kóborolunk el túl messze az eredeti Queen-től, annak ellenére, hogy ez már egy új megtestesülése a zenekarnak. Azt hiszem, mindannyian megállapodtunk abban, hogy “Gyerünk, alkossunk meg újra néhány pillanatot, legendás hangot, kinézetet és stílust” – az öltözködéssel kapcsolatban sokat átnéztem Freddie régi ruhái közül, hogy mégis honnan vette az ihletet, milyen időszakból, és próbáltam egy kicsit elmerülni benne.

YAHOO MUSIC: Ijesztő volt a koncertbe építeni Freddie önálló dalát a Love Kills-t, amit ő maga sosem énekelt élőben?

ADAM: Igen, bizonyos szempontból az, de közben izgalmas dolog is ez – mármint nehezebb összehasonlítani ezt, mint a Who Wants To Live Forever verzióinkat szembeállítani, amiből meg tudod hallgatni az eredetit és azt mondhatod, hogy “Nos, Freddie csodálatos…”

YAHOO MUSIC: Mit élvezel a legjobban, amikor Queen klasszikusokat énekelsz?

ADAM: Van színházi hátterem, és csináltam különös, extrém dolgokat, szóval amikor eljutunk ilyen dalokhoz a szettben, az könnyedén illeszkedik hozzám. De szeretem a funkysabb, bluesosabb dalokat is. Vagy amikor a Somebody To Love végén egy kicsit olyan, mintha egy templomba lépnék be vele. Ezek azok a pillanatok, amiket mindig imádok a színpadon, és amikor az öltözködéssel szórakozhatok!

YAHOO MUSIC: Gondolod, hogy a turnézáson túl, te és a Queen felvennétek valaha is egy közös albumot, teljesen új dalokkal?

ADAM: Fogalmam sincs. Jelenleg úgy áll a dolog, hogy soha ne mondd, hogy soha. Úgy értem, ha valaki azt mondta volna nekem öt évvel ezelőtt, hogy “Ó, nyári turnéra fogsz menni a Queen-nel”, azt mondtam volna “Igazán?” Tehát biztos vagyok benne, hogy ha úgy érezzük, hogy ez a helyes dolog, a megfelelő idő, a jó dal, vagy valami, akkor megtörténhet. Jelenleg ez még nem szerepel a terveink között. Most határozottan arra próbálunk összpontosítani, ami a követező hónapban vár ránk. A jövőre nézve pedig az albumomon fogok dolgozni…

YAHOO MUSIC: Mit gondolsz, a Queen-nel szerzett tapasztalatok hatással lesznek az albumodra? Hogyan befolyásolt ez téged?

ADAM: Azt hiszem, hogy az egyik jó dolog abban, hogy a Queen-nel turnézom az, hogy rengeteg különféle ajtót nyit meg előttem zeneileg. Úgy értem a Queen játszik délies, bluesos rockot, meg pop zenét, meg glam rockos, teátrális, opera-szerű dalokat, – és punkot is. A zenéjük minden helyre eljut, áthidalja az évtizedeket, és ettől úgy érzem magam a következő albumommal kapcsolatban, hogy szabad vagyok, megtehetek bármit, amit csak akarok, minden egyes dalnál. Úgy gondolom, eléggé elavult az, hogyha manapság megpróbálják bedobozolni magukat egy műfajba; nem érzem azt, hogy ez történik. Szerintem mindenki úgy van vele, hogy “Oké, akkor kölcsön veszek ebből, abból és amabból; ezekre hivatkozom és megpróbálok valami újat összekeverni belőlük.” Azt hiszem, lesz néhány olyan újszerű hanganyag ezen az albumomon, amivel még nem próbálkoztam korábban, és lesz pár olyan, ami nagyon is jellemző rám, meg olyanok is, ami kicsit retró, de azért nem túlságosan az.

YAHOO MUSIC: Határozottan sokat merítettél a hetvenes, nyolcvanas évekből az első két albumodhoz.

ADAM: Teljes mértékben, van olyan dolog minden évtizedben, amire érdemes rámutatni. Sok minden van a hetvenes években, amit imádok; rengeteg a kilencvenes években is. Vicces, ahogy a trendek váltakoznak, tudod? Mostanában hirtelen mindenféle kilencvenes évekre emlékeztető house dal népszerű lesz, és ki láthatta előre, hogy ez következik?

YAHOO MUSIC: Valahogy úgy gondolom, hogy a Trespassing albumod nagyjából egy évvel megelőzte a korát. Nile Rodgers és Pharrel Williams részt vett a munkálatokban, és egy évvel később a Daft Punk “Get Lucky” című dala berobbant, most pedig Nile és Pharrel ott vannak mindenhol.

ADAM: Tudod, ez vicces. Azt hiszem, ami vicces a zeneiparban, hogy megtanultam, milyen a nehezebb utat járni – jó dalokat kell írnod, ez egyértelmű, különben a terméked nincs ott jelen – de rengeteg dolog múlik az időzítésen és a helyzeten. A zeneipar nagyon trükkös, minden munkádnak egységesnek, harmonikusnak kell lennie, hogy sikeres legyen. És ez egy olyan valami, amit még mindig csak tanulok. Úgy gondolom, ezzel a kiadvánnyal – anélkül hogy elárulhatnám a részleteket – teljesen más lesz a felállás: más kiadó, más producerek, más emberek, más menedzsment. Egy teljesen új világ nyílik meg előttem, úgyhogy nagyon izgatott vagyok.

Forrás: Yahoo! Music