Sauli blogja – két bejegyzés fordítása

Függetlenség nap és Hanukkah – 2012. 12. 13.

Finnország a múlt héten ünnepelta a Függetlenség napját. Mi, a Los Angelesben élő finnek saját partyt rendeztünk. Körülbelül 25 finn ünnepelt együtt és együtt néztük a Függetlenség napi fogadást, finn ételeket ettünk és forralt bort ittunk. Tökéletes volt!! 🙂

A legjobban öltözött Maria Ylipää és Laura Voutilainen volt. A férfiak közül pedig az abszolút favorit Cheek volt!!

Ezen a héten van a Hanukkah. Én eddig sosem ünnepeltem ezt, így most egy kicsit utánakerestem. Ez egy zsidó ünnep, amelyet november – január között tartanak. A Hanukkah 8 napig tart és a zsidó naptár szerinti Kislev hónap 25. napján kezdődik. Azért tartják meg ezt az ünnepet, hogy megemlékezzenek az „olaj csodájára”, amely egy jeruzsálemi templom újraszentelésén történt, miután azt meggyalázták a makkabeusok.

Miután a zsidók visszakapták a templomot és megtisztították azt, újra akarták szentelni, azonban csak egy kis szent olajuk volt. Akárhogyan is, de csoda történt, mert az olaj nyolc napra is elég volt, és utána még több lett belőle. Ezért van az, hogy a Hanukkah első estéjén csak egy gyertya világít az otthonokban, a második estén kettő és így tovább. Mivel ezek a gyertyák szentek, a fényük mellett pl. tilos olvasni, így mindig kell, hogy égjen egy másik gyertya is külön. Azokat a gyertyákat, amelyek már előző este elégtek mindig újakkal kell pótolni, úgy, hogy minden gyertya azonosan égjen. A Hanukkah alatt összesen 44 gyertya ég el. A gyertyatartót, amelyet a Hanukkah alatt használnak Hanukkiya-nak nevezik és az ablakba állítják, így amikor az emberek hazaérnek és látják, emlékeznek a Hannukah csodájára és örülnek.

A Hanukkah alatt egy palacsinta-szerű ételt esznek, amit ’latkes’-nek neveznek és a gyerekek kisebb ajándékokat kapnak. És szintén szokás játszani egy kisebb tárggyal is, amelyet meg kell pörgetni és a 4 oldalán betűk vannak: nun, gimmel, hei, és shim. A betűk az alábbi szavakból valók: “Nes Gadol Haya Sham” – “egy nagyszerű csoda történt ott.”

Ez volt a mai történelem lecke!! hah!! Remélem most már mindenki tudja, hogy mit jelent a Hanukkah.

Mi a Hanukkah-t a családdal ünnepeltük és együtt készítettünk ’latkes palacsintákat’. Annyira finomak!! Feltétlenül megéri kipróbálni!! Itt van a recept:

*2 font burgonya (1 font kb. 45 dkg) *1-2 tojás *hagyma *kb. egy fél font liszt a *só, bors *oliva olaj a sütéshez
1. Reszeld meg a burgonyát. Add hozzá a tojásokat és a reszelt hagymát, a sót, borsot és a lisztet.
2. Formázz belőle pogácsákat és egy serpenyőben süsd meg. Ezeket a palacsintákat eheted édesen is pl. tejszínhabbal és cukorral. De akkor hagyd ki belőle a hagymát és a borsot. (az alma szósz is nagyon jól meg hozzá).
Hizlal, de nagyon finom!! De ebben a hónapban az ilyen ételek megengedettek! (legalább egy kicsit)

Boldog Hanukkah-t és próbáljátok ki a palacsintákat!!

xoxo

/S

Egy aranyos nap – 2012. 12. 15.

Hello és jó hétvégét mindenkinek!!

Los Angeles és +15 fok. Csaknem meg lehet itt fagyni! A hétvégét egy gyors futással kezdtem és a Hollywoodi hegyek felé vettem az irányt. Általában mindig ugyanazon az útvonalon megyek, de ma kalandozni támadt kedvem. Elindultam egy kavicsos úton és egy hihetetlenül gyönyörű helyre bukkantam a hegyek között. A hegyek között volt egy kis tó és a kilátás egyszerűen mesés volt. Megálltam egy pillanatra gyönyörködni benne, zenét hallgattam egy kicsit és beszívtam a friss levegőt. Lehetne jobban elkezdeni a napot.? Nos NEM!!

Ma elmentem kipróbálni egy új sushi éttermet, amely Hollywoodban a Franklin Avenue-n nyílt. OMG milyen jó volt az étel! Még életemben nem ettem ilyen jó sushit! És még igazán olcsó is volt. Rendeltem egy levest, 4 különböző sushit és egy üveg bort. Mindez összesen 22 dollár volt, ami kb. 16 euro. „Olcsó mint a szappan és nagyon finom”!!

Útközben hazafelé megálltam a hídon és csináltam egy képet a híres LA-i forgalmi dugóról. Ez sokkoló és itt minden nap ez van. Még mindig gyalog közlekedem vagy taxival, de jól kezelem ezt. Már sok barátom és ismerősöm van, akinek van autója, így nincs is szükségem sajátra. Emellett a ’telekocsi’ környezetbarát!

Vasárnap megyek megnézni a „Divas Show”-t, amelynek a házigazdája egy számomra nagyon fontos személy lesz. Számos előadó fog fellépni és biztos vagyok benne, hogy nagyszerű lesz. Most az egyetlen problémám az, hogy mit is vegyek fel a showra. Nos, ez meglehetősen aggasztó dolog! Jövő héten majd mesélek többet is a partyról.

Oh igen, és nézzétek a www.saulikoskinen.net oldalt is. Egy adventi naptárat csinálok ott, minden nap kinyílik egy ajtó egy új képpel. yay

<3

xoxo

/S