Három éve itt van a Szórakoztatásunkra ť ADAMFANS.NET – Adam Lambert Magyarország

Három éve itt van a Szórakoztatásunkra

Tegnap a bécsi koncert 2 éves fordulóját, ma pedig Adam debütáló albumának, a For Your Entertainmentnek a 3 éves évfordulóját ünnepelhetjük. Nem a szokásos száraz ténytárral szeretnék most jönni, hanem inkább azt szeretném elmesélni, hogy mit jelentett a Glamily-nek ez az album, és hogy éltük meg az első, csillámporos érát. 
 
Kezdjük azonban néhány információval. 2009. november 23-án jelent meg a debütáló album, amit mindössze 3 hónap alatt hoztak össze. Adam már ekkor rengeteg, neves producerrel és dalszerzővel dolgozhatott együtt – Lady Gaga (Fever), Pink (Whataya Want From Me), Max Martin (If I Had You), Sam Sparro (Voodoo) és még sorolhatnánk. A dallista 18 dalból állt, ezek közül Adam 6 számon működött közre (Strut, Broken Open, Pick U Up, Aftermath, Down The Rabbit Hole, Voodoo). Az album a 3. helyen nyitott a Billboard 200-as listán, mára már közel 4 millió darabot adtak el belőle. Olyan slágerek fémjelzik ezt az érát, mint a Whataya Want From Me, If I Had You vagy a For Your Entertainment. Ezek mellett egyes országokban megjelent kislemezként a Sleepwalker, Fever, Music Again is. Az albumból született két remixekből álló EP (Remixes, If I Had You Remixes), valamint egy önálló, Aftermath Billboard Remix is, melyből befolyt összegek a The Trevor Project jótékonysági szervezet számláját gyarapítják. 
 
Hogy milyen volt a fogadtatás? Kicsit vegyes. Az Idol alatt a nézősereg megszokta Adamet a rock vonal képviselőjeként, és első kislemezként megkapták a For Your Entertainment dance/techno hatását. Az American Music Awards-os botrány miatt a kislemez nem lett sikeres, sokkal inkább belemerültek a Whataya Want From Me promóciózásába, ami Adam eddigi legsikeresebb dala, amerikai rádiós lista Top 10-be is bekerült. Az albumot senki nem tudta egyetlen kategóriába sem besorolni, és talán sokakat ez a túlságosan nagy stíluskeveredés zavart meg. Egyszer kemény rock, aztán altatói ballada. Igaz, Adam hangja minden stílushoz passzol, de nem képviselte olyan egyöntetűen a rock-ot, mint amennyire azt talán várták. Az amerikai albumborító pedig konkrét botrányt kavart. Talán érthető, miért verte ki a biztosítékot az amúgy Adam által is nagyon vallásosnak nevezett Államokban. A Whataya Want From Me hatalmas sikerét nehéz volt überelni, de a Max Martin tollából származó If I Had You partihimnuszára a világ minden felé talpra pattantak a hallgatók. 

Mi, rajongók azonban a kritikákra nagyban téve szórakozhattunk. Csillámpor, bőrcuccok, smink, haj, kosztümök, bulik, szabadság, nyíltság, őrültség… talán így tudnám saját szavaimmal összefoglalni ezt az érát. Személyesen 2010 márciusa óta vagyok Glambert, a Whataya Want From Me-vel kezdődött minden. Megfogott egy egyáltalán nem átlagos hang és látvány, és kirángatott egy nagyon nehéz időszakból. Nem túlzás azt állítanom, hogy ez a dal jelezte életem új szakszát. Nem egyik napról a másikra lettem Glambert, hiszen az, hogy Glambert vagy, nem csak egy átlagos rajongás. Én életfelfogásnak hívom. Ebben az albumban újra rátaláltam a zene szépségére és a rock szeretetére, és teljes függőségem hatására teljesen átalakultam. Mertem más lenni… mert Adam is más volt. Erről egy trilógiányi regényt tudnék írni, de ez most nem annak a helye és ideje. Maradjunk annyiban, hogy a Whataya Want From Me-t ma is bárhol, bármikor megkönnyezem, az album pedig átírt mindent, ami addig voltam. 
 
Mivel nagyon eklektikus a zenei ízlésem, faltam az album majdnem összes számát. Elemzésemben kezdéseként a negatívumokat sorolnám fel: A loaded smile. Ennyi. De számomra ez a szám még mindig, 3 év és megannyi változás is után a "kapcsoljuk át" kategóriába tartozik. Egyszerűen nem tudok ráhangolódni. Valamint engem egy kicsit az is zavart, hogy az eredeti számlista alapján nem találtam meg az album történetét. Aztán a Glam Nation Tour idején Adam úgy pakolgatta össze a dalokat, hogy egy teljes, gyönyörű sztori született meg belőle. Van benne varázslat, szenvedély, szomorúság, csalódottság, újra kivirulás, happy end. 
 
Azt az egy számot kivéve azonban az összeset szeretem – más és más okok miatt. Kedvencet nem tudok – és nem is akarok kiemelni -, de néhánnyal kapcsolatban elmesélem a véleményemet. 
Whataya Want From Me: Már említettem, hogy életmentő öv volt ez nekem abban az időszakban, és azóta is imádom. Megunhatatlan. A bécsi koncert során ehhez a számhoz tudom kötni a legszebb élményemet. Az utolsó refrén előtti "just don't give up on me" (csak ne mondj le rólam) résznél Adam a szemembe nézett. Én pedig halkan, de megígértem neki, hogy soha nem fogok lemondani róla. Tartom magam azóta is töretlenül ehhez, hiszen fogadalmat tettem. És ezt a fogadalmat Adam is "tartja".
 
If I Had You: Kedvenc partihimnuszom. Hogy én milyen izgatottan vártam a klipet, mikor megjelent. Hiperaktív üzemmódban voltam és egyből 5-ször meg is néztem körülbelül. Ehhez is fantasztikus bécsi élmény köthető, amit nehéz lesz szavakba öntenem, de megpróbálom. Ugyebár utolsó előtti szám. Lézerek. Táncosok. Közös éneklés. Ezek mind adrenalin-löketet eredményeznek. Arra emlékszem, hogy ugrálok, táncolok egy cseh sráccal együtt és nem nagyon tudtam hogy merre vagyok. Nos, a kicsit kellemetlenebb része a dolognak az, hogy ez az érzés általában az utcán is rámtalál. 
 
Sleepwalker: Senkinek sem kell bemutatnom a dalt. A dalszövegben pedig rátaláltam az életem történetére. Amiért viszont a stúdió verziót mégsem szeretem annyira az az, hogy élőben EZERSZER jobb. Nem adja vissza azt az energiát,  ézelemmennyiséget, amit Adam tud produkálni előben. Adam rendkívül sok érzelemmel képes előadni a dalokat, de úgy érzem, ezt sokkal erősebbre is meg tudták volna csinálni. 
 
Broken Open: Az altatódalom. Bármennyire is felzaklattak, megnyugtat. Órák óra forgolódom az ágyban, akkor pedig elaltat. Adam hangja szinte simogat, körülvesz és egyfajta lebegésbe megyek át. Őszinteség, tapasztalat is sugárzik belőle. Olyan, mintha egy beszélgetés egyik felét hallgatnád. Te éppen zokogsz, darabokra hullasz, Adam pedgi nyugtatgat, mert ő is jól tudja, hogy mit érzel. Baráti beszélgetés és egy mennyeien gyönyörű dal egyben. Itt találkozik az emberség és az emberfeletti képesség. 
"I know the battles of chasing the shadows of who you wanna be. It doesn't matter, go on and shatter, I'm all you need. Broken pieces break into me, so imperfectly what you should be. Lay here it's safe here, I'll let you be broken open. Hide here, confide here so we can be broken open."
„Ismerem a harcokat, vágyott önmagad árnyainak üldözését. Nem számít, folytasd és törj meg, csak rám van szükséged. Szilánkok törnek belém, oly tökéletlenül, mint amilyennek lenned kell. Feküdj ide, itt biztonságban vagy, hagyom hogy megnyílj, rejtsd el itt, bízd rám, így mindketten megnyílthatunk.” 
 
Can't let you go: Európai bónuszdal, ami sokkal nagyobb figyelmet érdemelne. Rockballada, Adam hangja pedgi határtalan. A szerelem elmúlásálának sajgó fájdalma szólal meg minden szóban, és talán ez miatt tudtam annyira beleszeretni ebbe a számba. Megfogalmazta, amit én nem tudtam. 
 
Minden dalhoz tudnék történeteket fűzni, bécsi emlékeket kötni, és szerintem bármelyikünk órákig tudna mesélni arról, mit hozott az életébe ez az album. Soha nem gondoltam volna, hogy egy közel 30 éves, sminkelt, extravagáns pasas ennyire meg tud fogni. Pedig úgy látszik, sikerült neki. A koncert előtt vettem meg az első üveg fekete körömlakkomat, az első doboz csillámporomat, az első bőrkesztyűmet – soha nem gondoltam volna, hogy eljönnek ezek a pillanatok. A csillámport azonban nem nagyon használom, hanem kabalaként mindig a táskámban van. Amikor pedig szomorú vagyok, sokszor találok a közelemben apró csillámport. Adamre emlékeztet, és ez valahogy kicsit felvidít. Szóval… ezt hozta az életembe ő, és a For Your Entertainment album. 
 
 
DISZKOGRÁFIA

2009.10.18. Time For Miracles
2009.10.30. For Your Entertainment
2009.11.20. Whataya Want From Me
2009.11.23. FOR YOUR ENTERTAINMENT
2010.04.29. Remixes EP
2010.05.06. If I Had You
2010.08.16. If I Had You Remixes
2010.10.25. FOR YOUR ENTERTAINMENT (TOUR EDITION)
2010.12.06. Acoustic Live! EP
2011.03.19. Aftermath (Billboard Remix)
2010.03.21. GLAM NATION LIVE DVD

VIDEÓKLIPEK

2009.10.17. Time for Miracles
2009.11.24. For your Entertainment (rendező: Ray Kay)
2010.01.05. Whataya Want from Me (rendező: Diane Martel)
2010.06.14. If I Had You (rendező: Bryan Barber)
 

Osszátok meg velünk a ti személyes történeteiteket is!