“A kedves srácok mindig nyerők” – Trendi magazin cikk Sauliról

Hogyan lesz egy finn valóságshow győztesből egy nemzetközileg is híres ember? Sauli Koskinen sikerének titka egyszerű: a kedves srácok mindig nyerők.

Légy kiemelkedő. Specializálódj. Csak ne légy ’bárki’. Nem számít, hogy mennyire kellemetlen és hangos vagy, ameddig nem csak egy átlagos srác vagy. Ez a mantra, amit mostanában már az általános iskolában is hallunk, így okkal lehet azt feltételezni, hogy ha már elértünk egy bizonyos kort, már teljesen magunkévá tettük ezt az üzenetet. Ilyen szempontból meglepetésként hathat, ha felbukkan valaki, aki csak egyszerűen szimpatikus és rendes.

Sauli Koskinen (27) is ilyen. Hyvinkää-ból származik. Koskinen elbűvölte a 2007-es Big Brother nézőit és meg is nyerte a műsort, melyért 50,000 eurot is kapott. Ezt követően a dolgok úgy alakultak számára, mint egy ahogyan azok egy kis ország valóságshow győztesével szoktak: egy pillanatnyi hatalmas publicitás és egy pár év után feledésbe merült. Aztán egy különös dolog történt. Koskinen Helsinkiben találkozott Adam Lambert-tel, az American Idol második helyezettjével, a híres pop sztárral és a pár elkezdett randizni. Hirtelen Koskinen tettei és holléte teljesen más módon kezdte érdekelni az embereket. Másfél éve Koskinen Los Angelesbe költözött, hogy együtt éljen Lambert-tel. Azóta nemzetközi híresség vált belőle. Ami talán még különösebbé teszi ezt a dolgot, hogy: habár Koskinen kiváló céltáblává vált a „hollywood-i feleség” státusza és a BB háttere miatt, a kedves srác image-a csak erősödött. Néhány piszkos pletykát is terjesztenek róla. Még Lambert és Koskinen elzárással végződött finnországi utazásából is viccesen számoltak be, annak ellenére, hogy az USA-ban és világszerte is a hírekben szerepelt az esemény. Koskinen olyan, mint az „IT lányok” finn megfelelője a nagyvilágban. Hogyan csinálja? És milyen valójában az élete?

A hétköznapiság öröme

“Mehetünk valamit enni?” – Sauli Koskinen így üdvözöl.

Szia, örülök, hogy találkozunk és természetesen.

“Oh igen, Sauli” – mondja Koskinen, kezet nyújt és mosolyog, amikor rájön, hogy elfelejtett bemutatkozni.

A fekete bőrdzsekiében és fekete farmerjében Koskinen könnyedén elvegyül a kluuvi-i Fazer kávézóban. A sötét árnyalatokat sokan kedvelik itt, melyek tükrözik a főváros környéki időjárást is.

“LA-ben talán gondolkodás nélkül valamilyen leopárd mintás cuccot vettem volna fel, de itt Finnországban nem akarok kitűnni. Nem érdekel, mit gondolnak mások, de szeretnék egy kicsit láthatatlan maradni, így nem akarom felhívni magamra a figyelmet." Az éhes Koskinen csirkesalátát rendel. Szerinte ez megfelelő arányban tartalmaz vitaminokat és proteineket.

Egy ideje diétázik és naponta ötször kell keveset ennie. “Ötször! Folyton ennem kell.”

Koskinen egy hónapra érkezett Finnországba. Ezalatt dolgozik és a barátaival találkozik. Elmondása szerint az élet eléggé hasonló Finnországban és LA-ben kivéve, hogy itt kicsit pontosabbnak kell lenned, az amerikaiak hajlamosak elkésni a találkozókról. “De ugyanaz a nap süt LA-ben is és ugyanolyan a zabpehely van reggelire ott is, mint Finnországban.

Kell hogy legyen olyan, ami csak a tiéd

Azzal hogy Los Angeles-be költözött, Koskinen-nek mintha újra a nulláról kellett volna kezdenie az életét. Kezdetben Lambert volt az egyetlen ember, akit ismert a városban. “Az első hat hónap meglehetősen homályos volt. Minden új és cool volt, de lépésről-lépésre kezdtem kialakítani a magam rutinját.”

Koskinen számára ez azt jelentette, hogy elkezdte kialakítani a saját kapcsolatrendszerét. Ezt tette akkor is, amikor nyolc éve Helsinkibe költözött. “Az első, Helsinkiben töltött évem alatt kicsit magányos voltam. Nem tudsz olyan gyorsan közeli barátokat találni.” Először Koskinen utánanézett, vajon élnek-e más finnek Los Angeles szomszédságában. Keresett az interneten Kaliforniában élő finnek által írt blogokat. Koskinen felvette velük a kapcsolatot és így új ismeretségekre tett szert. Koskinen ellátogatott a december 6-án Bel Airben megrendezett Függetlenség napi ünnepségre is.

“Mostanában már teljesen más érzés LA-be visszarepülni, mivel már vannak ott barátaim. Fontos, hogy legyenek saját dolgaim.” A barátok mellett, a ’saját dolgok’ szekcióba tartozik még a Runyon Canyon Park-ban való futás, a Whole Foods-ban történő vásárlás, a Finnországgal való kapcsolattartás és munka, zöldséglevet inni egy kávézóban, edzeni, vidámparkba járni és finn tv sorozatokat nézni online.

Koskinen két blogot ír az életéről. Néha a barátját is megemlíti bennük. De gyakrabban látunk képeket Koskinen zöldségleveiről és az edzéseiről. Nem azért, mert ezek fontosabbak lennének számára, de nem akar a nyilvánosság előtt beszélni Lambert-ről.

“Az interjúk a munka részét képezik, amíg a kapcsolatod a magánéleted része. Nem fogok a nyilvánosság előtt beszélni a privát dolgaimról, vagy a hozzám közel állók privát dolgairól.” – mondja röviden.

“Emellett Adam munkája csak rá tartozik, a saját munkám meg csak rám. Én a sajátomra koncentrálok. Nem tudom csak úgy eltölteni az időt és nem csinálni semmit sem. Az emberek, akik ismernek tudják ezt.

Koskinen salátája elkészült. Bosszankodik egy kicsit, hogy Helsinki-ben nem tud zöldségleveket készíteni, mert nincs hozzá gépe. “Teljesen elveszett vagyok enélkül. Általában zellerből, répából gyömbérből és almából készítek zöldség/gyümölcslevet.” Los Angeles-ben ehhez adott minden.

Stylist játékok

Másnap Koskinen egy bőrönddel száll be egy taxiba. Nem tudta eldönteni, hogy milyen ruhát válasszon az ehhez a cikkhez készülő fotókhoz. Ezért mindent bepakolt, amit lehetett. A reggeli programja már 8-kor elkezdődött amikor a brit autoshownak, a Top Gear-nek a promócióján vett részt. Rajta kívül más hírességek is jelen voltak, mint pl. a zenész Sipe Santapukki és a színész Mikko Leppilampi. De ebben a pillanatban Koskinen a Trendi fotózása miatt izgatott. Emiatt felhívott egy stylist-ot is, hogy legyen jelen és egy sminkest is akit már korábbról ismert. Koskinen sokféle stílussal kísérletezik, de odafigyel az öltözködésére. Láthattuk már a vörös szőnyegen megjelenni egy jól szabott öltönyben, színes cipőben, stílusos frizurával és látványos tetoválásokkal.

“Nem veszem túl komolyan a divatot. Visszatekintve az elmúlt öt évre, talán néha elég szörnyű dolgokat viseltem.” Koskinen szereti maga beszerezni a ruháit. Ez a hobbija már 7 éves korában kezdődött. A fotózáson olyan bakancs van rajta, amire ő rakta rá a szegecseket. “Eléggé cool lett így.”

Talán ez a stílus dolog professzionálissá válhat? “Észrevettem, hogy van hozzá szemem és vannak elképzeléseim. Emellett szeretem stílizálni és formálni a dolgokat. Akárhogy is, szükséges hozzá valami fajta kapcsolat is.”

Koskinen-nek már korábban is volt, néhány divathoz kapcsolódó munkája. Finnországban múlt tavasszal házigazdája volt az ’Aalto University’s Näytös 2012 TV közvetítésének’ (divatshow). Emellett részt vett pár fotózáson is. Idén nyáron a nemzetközi divatmagazinnak, a FAULT-nak modellje volt. A kifutóhoz nem elég Koskinen 172 cm-es magassága, és ő ennek tudatában van. De ez nem számít, mert szereti, ha fotózzák. “Szeretek az emberekkel érintkezni. Nagyon jó ha találkozol az emberekkel az utcán és valahogy felvidítod őket. Mintha valamilyen hivatásos ’felvidító ember’ lennél.” A stúdióban, amely Hernesaari-ban van Helsinkiben, könnyű ezt elhinni. Koskinen pózol, ugrál, ide-oda billeg, tréfál és forog, amikor ezt kéri a fotós. Nem fárad bele semmibe sem. Végül Koskinen felveszi a leopárd mintás nadrágot. Leveszi az ingjét. “Ha fotóznak, az természetesnek tűnik számomra.” Ekkor a 4 gyerekes Hyvinkää-i család legfiatalabb tagja minden másnak tűnik, csak éppen hétköznapinak nem.

Mindig kedves – Hyvinkää

Hyvinkää-nak körülbelül 50,000 lakosa van és az az ötödik legnagyobb város az Uusimaa tartományban. Ismert a baseball csapatáról és a darugyáráról. Talán egy nap úgy fogják emlegetni, mint Sauli Koskinen szülővárosa. Hyvinkää még mindig nagyon fontos Koskinen-nek. A családja és néhány barátja is itt él. Gyerekként Koskinen focizott, snowboardozott és artista iskolába járt. Manapság Hyvinkää az a hely ahol lazít, amikor Finnországban van. “Elmegyek szaunázni, futni és csak elvagyok egy melegítőben.” Koskinen Los Angeles-ből minden héten felhívja a szüleit. A netes telefonvonalak égnek, főleg, ha az ikertestvérével beszél. A tíz órás időeltolódás miatt vagy csak korán reggel, vagy csak késő éjszaka tudnak beszélni egymással. Koskinen már korábban is élt külföldön. Először 17 éves korában költözött el otthonról a Kanári-szigetekre ’Playa del Ingles’-be. Koskinen öt hónapig egy bárban dolgozott és szórólapokat osztogatott a tengerparton. Ezután hamburgereket árult egy gyorsétteremben és eladó volt egy ruhaüzletben. Aztán jelentkezett a Big Brotherbe.

Mindent kipróbálhatsz

Miután megnyerte a Big Brother-t minden megnyílt Koskinen számára. A bárok ajtaja ugyanúgy, mint a jövő. “Amikor jelentkeztem a BB-be, változást akartam. Azt gondoltam, hogy utána kitalálom mit is akarok csinálni. Nem hiszem, hogy visszamentem volna a ruhaüzletbe eladónak.” Meglepő módon a BB elsőség munkalehetőséget is teremtett számára. Koskinen különböző vendéglátóhelyeken volt rendezvények házigazdája. Koskinen és a BB-s barátja Niko Nousiainen még TV műsort is kaptak: “Sauli és Niko’s legjobb klippjei” Emellett Koskinen már több éve egy video blogban kommentálja a szórakoztató eseményeket. “Esélyt kaptam, hogy többféle dolgot is kipróbálhassak, még akkor is ha a bárokban való házigazdáskodás meglehetősen kifacsart.” Koskinen nem gondolkodott azon, hogy mi történt volna vele a Big Brother nélkül. “Azt hiszem a sors akarta így.” De már nem szeretne többé hasonló TV showban szerepelni. “Volt arról szól, hogy Finnországban indulna egy Big Brother híres emberekkel. De nincs az a pénz amennyiért elvállalnám a szereplést benne.” Koskinen-nek más tervei vannak, de még nem szeretne beszélni róluk. “Megvan a legfontosabb dolog, a 'nagy elképzelés.'

A rossz dolgok másik oldala

Smiley-k, hibák az összetett szavakban és yay-felkiáltások. A legbeszédesebb dolog Sauli Koskinen blogjában mégis a 'hozzászólások rész'. Az új bejegyzések csak lassan jönnek és mégis számos bejegyzés alatt közel száz olvasó köszönete található meg.

Sauli!!! Olyan csodálatos vagy! Szívet melengető, hogy igazi barátokat találtál LA-ben. Ez annyira fontos – szól hozzá RitaW a bloghoz Sauli weboldalán. De hasonló üzenetek láthatók minden bejegyzés alatt.

“Nos, számomra sem minden nap jó, de ezt senki sem láthatja, miután bezárul mögöttem az ajtó otthon.” -magyarázza Koskinen. Aztán szélesen elmosolyodik.

Koskinen mestere annak, hogy még a leghétköznapibb feladatokat is pozitív lehetőséggé alakítsa át. Például múlt tél előtt pénzre volt szükséges, ahhoz hogy vehessen repülőjegyet Los Angeles-be, így munkát vállalt a VR-nél (finn állami vasút) Hyvinkääban és pár hetet azzal töltött, hogy havat lapátolt.

“Volt egy pár kedves srác akikkel együtt dolgoztam, de fizikaiialg nagyon megerőltető volt. Egy bizonyos ponton azt gondoltam, hogy ‘ez nagyon jó tornagyakorlat, így nem is kell járnom edzeni. Látod, például így próbálom a rossz dologokat pozitívnak gondolni.” Koskinen rendkívül tehetséges a kapcsolatépítésben is. Boldog, őszintén beszél és akkor is barátságos, ha nem ért egyet. A roppant szórakoztató hangját gyakran töri meg a nevetése.

“Talán az a titkom, hogy hallgatok és igazán próbálom megérteni, hogy a másik fél mit szeretne mondani." – gondolkodik Koskinen. Otthon érzi magát a nyitott és társaságkedvelő amerikaiaknál. “LA-ben megtanultam, hogy ha sétálsz az utcán és látod, hogy valaki mosolyog rád, habozás nélkül visszamosolyoghatsz. Ez senkinek semmibe sem kerül. És ha a pénztáros a boltban megkérdi: »szia, hogy vagy?« te boldogan válaszolhatsz neki.”  Ha mosolyogsz, akkor visszamosolyognak rád. Koskinen ebben hisz. “Mégha ez az amerikai nevelés része is, de a klíma is hatással van az emberekre. Ki ne lenne boldog, ha süt a nap? Finnországban körülbelül 6 hónapig nem is láthatod a napot. Nem csoda, ha az emberek visszahúzódóak.” Ő is észreveszi magán a változást. Ha megérkezik Finnországba, az első héten élénknek érzi magát, aztán a hangulata fokozatosn romlik. "Nem ismerek senkit sem, akit szeret sötétségre felébredni.”

Koskinen azt mondja, hogy ügyel arra, hogy az életében több olyan ember legyen jelen, akiből energiát meríthet, mint olyan, aki elszívja tőle azt. Igyekszik hanyagolni azokat az embereket, akik negatívak vele szemben. A pozitívan gondolkodó emberek adnak erőt Koskinen-nek. Mondhatni ez egy "mindenképpen nyersz" helyzet.